Kisvárosi életek az HBO-n
Újabb minőségi tévésorozat került képernyőre. A négyrészes Olive Kitteridge egy nem mindennapi nő különleges története. A produkció a mozifilmek és a sorozatok minden erényét egyesíti magában.

Nem vitás, a karácsonyi tévédömping a mentálhigiéné mákos és diós bejglije. Nem lehet megúszni komolyabb károsodás nélkül. Mintha az ünnepekkor megállna az idő, és ugyanazt a karácsonyt töltenénk évről évre a képernyő előtt, Bud Spencerrel, Terence Hill-lel, a Reszkessetek, betörők! jó esetben csak két részével és számtalan könnyfakasztóan tanulságos amerikai rajzfilmmel.

 

Ahogy minden évben persze, idén is akadt kivétel. Még ha fizetős csatornán is, de mégiscsak beszivárgott a világszínvonalú tévézés a két ünnep közötti hazai műsorkínálatba. E lap hasábjain is többször leírtuk már, hogy a mozifilm és a tévés produkciók között húzódó, korábban egyértelmű határ lassan végleg eltűnik. E folyamat betetőzését jelentheti az itthon az HBO-n látható Olive Kitteridge című négyrészes minisorozat. Az Elizabeth Strout Pulitzer-díjas regénye alapján készült produkció visszaadhatta a minőségi tévézésbe vetett hitünket.

A tavalyi év amúgy is elkényeztette a sorozatok rajongóit. Hogy mást ne mondjunk, 2014-ben került képernyőre a True Detective (A törvény nevében) tízrészes bűnügyi széria, amelyben egy amúgy is csúcsformában lévő színész talán élete alakítását nyújtotta (Matthew McConaughey). Hasonlóan nagyot hasított a Fargo című, szintén tízrészes, szintén bűnügyi opus, amely fekete humorával és lassan építkező történetvezetésével ejthette ámulatba a nézőket. De talán még ezeken is túltesz bizonyos szempontból az Amerikában novemberben, hazánkban pedig az év utolsó napjaiban bemutatott Olive Kitteridge.

A Coen testvérek filmjeiből is ismert nagyszerű Frances McDormand főszereplésével készült széria ugyanis szinte észrevétlen természetességgel ötvözi a mozifilmek és a tévésorozatok legfőbb erényeit. Képi elbeszélésmódja egyszerre tűnik életképesnek mindkét területen. Az eredmény így jóval több, mint egy sorozat, de annak minden előnyét kihasználva több egyszerű mozinál is: valami egészen egyedi és különleges.

Mindehhez persze szükség volt a megfelelő alapanyagon kívül a kiváló színészi játékra is. Az Egyesült Államok északkeleti partvidékén játszódó történet középpontjában egy művelt, ám roppant cinikus, depresszív és embergyűlölő iskolai tanárnő figurája áll. A karaktert Frances McDormand játéka tölti meg élettel és teszi az önmagával és a társadalom közhelyes elvárásaival egyaránt küzdő nő egyedi drámáját általános érvényűvé. A boldog családok mind egyformák, a boldogtalanok ellenben a maguk módján azok – idézte fel a sorozat egyik kritikusa Tolsztoj híres sorát. Ám Olive Kitteridge története egyszerre mindkettő: egyforma és különböző. Ettől is oly ellenállhatatlan. Meg persze attól, hogy McDormand mellett olyan színészek tűnnek fel, mint Richard Jenkins, Bill Murray vagy Zoe Kazan.

Az Olive Kitteridge (Kisvárosi életek) egy életküzdelem nyomasztó története. Sallangmentes, természetes és ellenállhatatlan. S – mint a nagy művek általában – megvalósításában hordozza a feloldozás lehetőségét. Nem marad el tehát a katarzis.

Forrás: http://mno.hu/grund/udvozito-karacsonyi-depresszio-1266278

Fordította: Fügedi Tímea
Amikor Wren rájön, hogy a vőlegénye másba szerelmes, úgy érzi, a meghasadt szíve sosem forr össze többé. Wren azt reméli, hogy az apja és a mostohaanyja indianai farmján töltött nyár majd...
Fordította: Tóth Bálint Péter
A szerelem istene végre méltó ellenfelére talált? Pszükhé, a mükénéi királylány születésekor vészterhes jóslatot kap: majdan legyőzi azt a rémet, amelytől még az istenek is tartanak....
Fordította: Kajsza Krisztina
Nincs holttest? Nincs nyom? Bűntény sincs? Ez a vasárnap is ugyanolyan, mint a többi. Niall és Eden kirándulni megy, hosszan kocsikázik a környéken, és hazafelé megáll a helyi szupermarketnél....
Fordította: Gieler Gyöngyi
A Padavano nővérek nem csupán testvérek, hanem egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ