Ha eljő az éj ajánlója Milyenkönyvetolvassak blogján
(kiadvány: Ha eljő az éj)
A történetben két szál váltakozik : Egyrészt Clare családja, és érzései kerülnek bemutatásra, miközben egy végzetes utazás kezdi életét. Férje, Boyd Pugliába utazott, mert oda szólította munkája, és megkérte családját, csatlakozzon a nyárra. Egy nevelt gyermekük van, Pip, aki a férfi első házasságából született. 

Elsőként boldog család benyomását keltik, Pip és Clare teljesen egy hullámhosszon vannak, jól megértik egymást. Bár Boyd is egy jó férjnek mutatkozik, mégis valamiért nem lopta be magát a szívembe. Ahogy az asszony megérkezik a végállomáshoz, és leszállnak, eléggé nyomasztó lesz minden.

„Ahogy kinyitják a vagon ajtaját, forró, fullasztó levegő csapja meg az orrukat, és mintha vérszagot hozna. Igen, az alvadt vér fémes bűze az. A mély, szíverősítőnek szánt lélegzet megakad a torkán; Clare undorodva néz körül.”

Ezután nem is tudtam mire számíthatnék. Egy autóval elindulnak a célállomásig, Leandro házába. A férfi, és felesége, Marcie boldogan fogadják vendégeit, de valahogy Claret nem nyűgözte le. Pip sem találja a helyét ebben a kietlen vidéken, és ráadásul gyerekeket sem látnak sehol… ahogy a napok telnek, kiderül, Leandro nem véletlenül hívta ide a családot, és úgy tűnik nem is akarja őket elengedni...

A másik szereplőnk Ettore. Az Ő élete teljesen más. Egy lukban lakik apjával, testvérével, és annak kisfiával. Rettentő bűz terjeng, amit részben a mosdatlanságuk okoz. Sajnos nem az igénytelenségük okán nem tisztálkodnak, hanem mert elfogyott a havi vízkészletük, és nincs pénzük többet venni. Ebben a nyomornegyedben mindenki éhbérért dolgozik, és nem látnak lehetőséget, hogy valaha változni fog valami… Ettoret egy súlyos baleset érni, melynek következtében nagybátyja segítségére kényszerül a felépüléséig. 

Itt már sejthetjük, hogy hol fognak összeérni a szálak. Sajnos ez nem egy felhőtlen romantikus regény. Mély nyomot hagynak bennük azok a mindennapos erőszakos cselekmények, az összetört emberek, és az a rengeteg elvesztegetett élet. A parasztok fellázadnak, és csak sodródunk az eseményekkel… egyszerűen annyira nehéz volt néha eldöntenem, hogy én miként cselekedtem volna a szereplők helyében? Mert bár tudom mi lett volna a helyes, nem tudom lett volna-e bátorságom bármit tenni, mikor kirángatnak valakit az otthonából, és minden szó nélkül összeverik. Ti kiálltatok volna a tett elkövetői ellen? Vagy csak ledermedve álltatok volna a többi ember között?

Nehéz, valóban nehéz regény volt. Viszont mivel az egész könyv valóságos eseményekre épült fel, csak ajánlani tudom, hiszen ennek köszönhetően ismét sokat tanultam.

Ráadásul egy olyan történelmi eseménynek lehetünk részesei, ami nem olyan elcsépelt, és számomra ez is nagyon feldobta a regényt!!  

Nem gondolom, hogy ma Magyarországon könnyű helyzetben lennénk, de egy ilyen könyv elolvasása után azt hiszem, mindannyian tudjuk értékelni azt, amik van. Akár a nem túl jól fizető munkánk, vagy az egyik legjobb dolgot, amink lehet: a szabadságunk.

Bátran ajánlom a könyv elolvasását, mert nem egy csöpögő szerelmi regény, és sok kalandot tartogat. Nem is beszélve arról, hogy mennyi titkot és hazugságot rejteget magában, ami nem kevés fordulatot hoz a szereplőink életébe.
 

2015-10-16 11:09:18
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ