Gabó elolvasta A tenger házát
(kiadvány: A tenger háza)

Múlt és jelen. Legenda és valóság - ahogyan a borító ígéri. Mesésen gyönyörű és különleges táj, Skócia adja a hátteret a két szálon futó, misztikus meséhez.


Ruth története 1992-ben veszi kezdetét, amikor férjével egy régi parókia épületében szeretnék új életüket elkezdeni. A fiatal szerelmeseknek ideális és ellenállhatatlanul gyönyörű a Tigh na Mara azaz a Tenger háza. Az épület azonban évtizedes sötét titkokat rejt, amiről a fiatalok nem tudhatnak. Azonban a titkok, bármennyire régiek, az a dolguk, hogy kiderüljenek. A felújítás során a padló alól egy láda kerül elő, a furcsa tartalma pedig az események elindítójává válik.

Visszarepülünk az időben 1860-as évek Skóciájába, a felföldi élet és mítoszok világába. Ruth nyomozni kezd a ház előző lakója, élete után. Egy régi ház történetét elmesélni, kik és hogyan éltek ott régen, mi történhetett velük remek és kalandos vállalkozás. Ezáltal bepillantást nyerhettünk a régi lakók életébe, megismerjük az újak problémáit és nyomasztó előéletüket. Ruth élete is hordoz titkokat, amikkel most bizony szembe kell nézzen. A mítoszokon, legendákon alapuló történet és a szigetvilág korabeli hangulata  beszippantja az embert. Azok a részek vittek előre, a titkokról valóban szépen hántotta le a kagylóhéjat az írónő. Néha Ruth már már idegesítő, felesleges figurává vált. Az ő története annyira nem volt érdekes, bár kétségtelenül szomorú volt. Michael a férje sem különösebben jelentős szereplő. Öccse és barátnője, Szirom feltűnése érdekes és ők jobb karakternek tűnnek az epizódokban. Szirom nagyon is kedvelhető alak, míg Ruth depis, hisztis jellem.

Ruth kideríti, hogy Alexander Ferguson az egykori lakó élete sem volt mentes a titkoktól, holott ő maga is a titokzatos lények után nyomozott. A Darwini fajelmélet foglalkoztatta Alexandert, aki széles érdeklődésű és okos ember volt. Moira a szerelme nagyon jól kitalált és eredeti alak, róluk bizony többet is olvastam volna. A régi hiedelmek és a misztikum jól ötvöződött e regényben. A sellők, fókatündérek, selkik-k különös világa, a tenger varázsa, illata már már érződött olvasás közben. A kies, szél-fújta táj és a tenger varázsa az, ami megfogja a romantikára vágyó olvasót. Érzések, képek és a tenger hullámai viszik az olvasó képzeletét.

A legendák és némi kis történelmi kitekintés Skócia történelmére tette érdekessé még az eseményeket. A történet nem igazán pörgős, inkább elmélyülős, gondolkodtató. A leírások is lassítják az olvasást, ám ezekre a magyarázó részekre szükség van. Sok érdekes misztikumról, különös tengeri lényekről olvashatunk, amitől a legendák újra megelevenednek. A végső magyarázat a selkik létezésére pedig egészen meggyőzött. Egy romantikus, izgalmas titkokkal teli könyveket olvashattam.  

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/11/a-tenger-haza.html

2015-11-30 12:10:24
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ