James Grippando: Fekete horizont - Holdpont ajánlója
(kiadvány: Fekete horizont)

Jack Swyteck nászútját tölti az FBI ügynök feleségével egy Palm Island-i üdülőhelyen, Key Westhez közel, amikor katasztrófa történik. Felrobban egy olajfúró torony, kubai vizeken, de közel az amerikai partokhoz. Az olaj árad kifelé, természeti katasztrófát okozva, de ki tudja megállítani és visszaszorítani a mindent elborító és bevonó olajat, amikor Kuba nem akarja közel engedni a felségterületéhez az amerikai mentőcsapatokat?

A feleségét elhívja a kötelesség, beépített ügynökként még a férjének sem beszélhet a feladatáról, míg Swytecket felkéri egy kubai özvegy, hogy a nevében adjon be kártérítési keresetet a katasztrófában eltűnt férje halála miatt.

Nincs egyszerű dolga Jacknek, a politika közbeszól, és próbálja megakadályozni a tárgyalást, Amerika, Kuba és óriási cégek sem érdekeltek, hogy kiderüljön mi is történt valójában az olajfúró tornyon. Terroristatámadás, szándékos károkozás, vagy véletlen műszaki hiba okozhatta a katasztrófát?

Jack és barátja Theo elindulnak Kubába, mert az özvegy még azt sem tudja bizonyítani, hogy az eltűnt férfi tényleg a férje volt. Kubában meg nem egyszerű nyomra jutni, főleg akkor nem, ha folyamatos fenyegetéseket kapnak, az életük is veszélybe kerül, ha nem állnak le a nyomozással.

Grippando könyve viszonylag könnyed stílusban dolgoz fel egy nehéz témát, keveredik a jogi krimi egy akció krimivel, de a műfajok keveredése mégis összeáll egy egésszé. A könnyedséget Theo folyamatos komolytalansága adja, ki is szakít minket is néha az olvasás ritmusából, talán emiatt a legnehezebb rátalálni a könyv hangulatára, de az író meg is magyarázza, miért ilyen folyamatosan Theo. És ez fokozza az emberi sorsok drámáját, mint az a hangulat, ami belengi a diktatúra szorításának enyhülését alig érző Kuba mindennapjait.

Forrás: http://holdpont.hu/2016/06/h%C3%A9tf%C5%91/content/james-grippando-fekete-horizont

2016-06-06 14:19:53
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ