Fény az óceán felett - Gabo olvas

Egy igazi gyöngyszemre bukkantam Alicia Vikander segítségével. A februárban Oscar-díjat kapott svéd színésznő filmjei után kutatva találtam rá erre a könyvre, akkoriban éppen az ebből készülő filmet forgatta. Gondoltam előbb elolvasom a könyvet, mire a film moziba érne. Nálunk kerül-e a mozik műsorára sajnos nem tudni még, de reménykedek. Az Amerikai bemutató ideje: 2016. szeptember 2.

Eleinte bevallom tartottam is tőle, túl romantikus-szerelmes, amolyan tipikus női könyv lesz. Mondhatnám, igen az, de legalább annyira férfias is a történet. Nem lesz cukormáz, rózsaszín felhő.
Ki mit olvas ki belőle élményei alapján, melyik szereplővel tud azonosulni ebben az emberi drámában az egyéni. A felvetett kérdéseken lehet gondolkodni, ki mit is tett volna a szereplők helyében. Talán nincs is igazán jó döntés ebben az esetben.

Hatalmas hullámok és érzelmek csapkodnak nem csak a szereplők, de az olvasó lelkében is.
A történetről nagyon röviden, inkább olvassátok el, hihetetlen jó élmény lesz, érdemes. Az idei év egyik legjobb olvasási élményét adta nekem: érzelmi hullámvasút, kegyetlen könyv ez. Kegyetlenül jó! Nem is csodálom, hogy lecsaptak rá a filmesek.

1926-ban járunk, főhősünk Tom Sherburne szerencsével és kitüntetésekkel élte túl az első világháborút. Lelkében azonban hatalmas vihar dúl. Magánélete, családja és a háború miatt lelkileg sérült. Keresi önmagát, nyugalmát, lelki békéjét. Magányra vágyik, csendre. Ezért is szegődik el a Janus-sziklára világító toronyőrnek. Ide az ellátóhajó is három havonta jár élelmiszerrel. Ausztrália nyugati partjai adják a csodás helyszínt.Isabel kacagós, vidám lány, aki a kikötőben sirályokat etet. Megismerkedésükből szerelem, majd házasság lesz. Kettejük odaadó szerelme azonban nem tud kiteljesedni gyermek nélkül. A két vetélés és egy halva születés után Isabel egyre komorabb, hiába Tom felé áradó figyelme, törődése.

Még jó, hogy életben maradt, minden orvosi segítség nélkül. Közben megismerjük a sziget világát, életüket, bepillanthatunk Tom munkájába is. A szerelmesek zárt magányát egy odasodródó csónak oldja meg. Isteni csoda, avagy véletlen? Benne egy visító, síró csecsemővel és egy halott férfival. A precíz Tom életében először szabályt szeg. Nem jelenti a rendkívüli eseményt. Feleségével megtartják a gyereket, Isabel kivirul. Boldogságuk beteljesedik. Az érzelmek és az óceán azonban ott hullámzik a sziget körül.
Ennyit a történésekről, a bonyodalom itt veszi igazán kezdetét. M. L. Stedman remekül mesél,
vonja be a történésekbe az olvasót. Nyelvezete, stílusa olvasmányos, színes és eredeti, kidolgozott karakterekkel. Meghatóan szép, minden érzelmet megmozgató regény ez. Nem csak az óceán mélysége, de a lelki hatása is érezhető. Kívül-belül szép könyv. Szeretet, odafigyelés, boldogságkeresés, anyaság kérdései mellett a fájdalom, magány és a remény a főszereplő. Kifejezően találó a kislány neve, Lucy, ami fényt jelet. Megérkezésével a fény is megérkezik Tom és Isabel életébe.  

             

Ugyanis néhány év múlva felbukkan életükben egy másik nő, aki keresi eltűnt férjét, gyerekét. Reményét nem adja fel, hogy nyomukra bukkanjon. Egy gyerek, két szerető anya és Tom lelke vívja csatáikat. Hová, merre kanyarodik az események sora, mi lesz a döntés, mi a csattanó? Kivételes élmény lesz elolvasni. Tom jól döntött, avagy rosszul? Ezt az olvasó majd megítéli.Jól elmesélt, kalandos emberi sorosokat, egyéni drámákat ismerhetünk meg a lapokon. A szülők drámája és a másik család sorsa is megindító. Az anyaság kérdését több oldalról megközelítjük.
A legjobban talán maguk a szereplők mondják el a lényeget: „A döntéseinkkel együtt kell élnünk. Ehhez kell a bátorság. Hogy ha hibázunk, vállaljuk a következményeket.”Szívhez szóló, jól megírt és elmesélt emberi történet ez. A mellékszereplők is mindegyike, de különösen Hanna alakja kidolgozott. Az írónő bevonja az olvasóit is a négy ember sorsába. Egy szerelmes férj, két anya és egy kislány különös kapcsolata ez. Hazudhatunk-e önmagunknak, mennyire és meddig lehet tartós egy ilyen alapokon álló boldogság? Isabel és Tom szerelmének ára van, azonban van olyan, hogy a mély szerelem felülírja az érzelmeket. A lezárás-megoldás drámaian meglepő lesz. Mégis okot ad a reményre, boldogságra. Szerettem ezt a könyvet, nem is gondoltam hogy ennyire tetszeni fog, kíváncsian várom a filmet is!


Margot L. Stedman első könyve 2012-ben jelent meg.

A teljes recenzió itt olvasható

2016-08-08 14:10:23
Fordította: Dobosi Beáta
Végre itt a tavasz, a természet újraéled, és a teheneket is kiengedik legelészni a rétre. Mú mama a fűben különös kismadárra bukkan, magára Varjúra személyesen. Ráadásul itt van Varjú...
Fordította: Schmidt Jolán
Melody, a szuperintelligens kocka lány megpályázza álmai állását egy Los Angeles-i óriásvállalatnál. Ám az állásinterjú után döbben csak rá, hogy egy egyetemi egyéjszakás kalandja,...
Fordította: Fügedi Tímea
ÉLFESTETT KIADÁS! Vannak ajtók amelyeket sosem lenne szabad kinyitni... Cassie Andrews teljesen átlagos életet él. A napjait szeretett könyvei között tölti, egy New York-i könyvesboltban, ahol...
Fordította: Tóth Bálint Péter
1981-ben az egész világ Londonra figyelt, ahol örök hűséget fogadott egymásnak a brit királyi trón örököse és a gyönyörű menyasszonya. Azóta csaknem egy évtized telt el, ám a világ...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ