A túlélő - Gabo olvas
(kiadvány: A túlélő)

Mitch Rapp, minden idők legeredményesebb terrorelhárítója visszatért! A politikai-thriller műfajban az élmezőnybe sorolható Vince Flynn regényeinek állandó főhőse, a CIA titkos ügynökének újabb kalandja jelent meg a General Press Kiadónál. Akik kedvelik a Jack Reacher-történeteket ezt is fogják szeretni.

Az érdekessége a könyvnek, hogy az írója 2013. június 19.-én sajnálatosan fiatalon elhunyt. A prosztata-rákkal való hároméves küzdelemben maradt alul. Az írói hagyatékban darabban maradt regény befejezéséhez a jogot és lehetőséget Kyle Mills kapta meg. Ez a feladat mindig vitákat generálhat a rajongó olvasók körében. Nagy felelősség és kihívás a szellemi örökséget tovább vinni. Láthattuk és olvashattuk ezt a Millennium-trilógia esetében is, ami immár négy részesre bővült. Véleményem szerint ott is egészen jól, vállalhatóan sikerült a feladatot megoldani, ahogyan A Túlélő esetében is.

A szövevényes, több szálon futó, de azért igen jól követhető történet viszi a hagyományos utat tovább. Eseménydús, pörgős, feszített tempójú kémregény egy szerethető főhőssel, akit ugyan gyilkolásra képeztek ki, ölnie kell, vagy ő marad ott áldozatként, de mellette próbál érző ember maradni. Mitch Rapp mint egy amerikai James Bond menti meg a világot. A regény példás gyorsasággal került a hazai könyvesboltok polcaira, hiszen éppen 1 éve jelent meg Amerikában.

Pörgős, izgalmas, nehéz letenni. Tom Clancy méltó utóda lehetett volna. Kár, hogy már egyikük
sincs közöttünk. A nagypolitika szövevényes, kíméletlen világával ismerkedhetünk meg közelebbről ezúttal is. Irene Kennedy, a CIA igazgatója minden körülmények között hősünk mögött áll, segíti a titkos küldetésében. Az alap történéseket Joe Rickman, a volt afganisztáni hős, ex-titkos ügynök bosszúja szolgáltatja. Aki a síron túlról próbál nemzetközi bonyodalmakat okozni azzal, hogy szigorúan titkos anyagok tűnnek fel a CIA-ról. Ezzel az a célja, hogy tönkretegye a CIA igazgatóját és annak legbelsőbb és legjobb titkos ügynökeit leplezze le a listával.

A terv valóban kegyetlen és ördögi, eleinte sikerrel is működik. Azonban jön Mitch Rapp és felveszi a harcot a "túlvilági" erővel. Igazi versenyfutás ez az idővel! A szálak messze Pakisztánba, a Közel-Keletre vezetnek, ahol egy bonyolult hatalmi játszma szereplői is beleszólnak az események. A történet fordulatos és meglepő, letehetetlenül izgalmassá válik. Színhelyek között Svájc hegyei és Oroszország hómezői is feltűnnek. A tempó tényleg sodró, a tét az ügynökhálózat tagjainak élete, velük együtt Amerika létének megmentése. Némi áthallást érzek a címben, legalább a regényalak maradjon életben, ha már az írónak sajnálatosan korán, fiatalon kellett távoznia.

Nem tudom, mennyire készült el, illetve maradt darabban a történet, de Kyle Mills remekül oldotta meg a feladatát. Úgy vitte tovább a történet szálait, Vince Flynn szellemiségét megőrizve a történetben, hogy az olvasó egy élvezhető és pörgős, akciókban gazdag kalandról olvashat.
A karakter jellegén nem változtatott, talán a humor lett kevesebb, de a regény erős és illik a sorozatba. A terrorizmus elleni harc világszerte jelentős méreteket ölt, fontossága megkérdőjelezhetetlen. Remélhetőleg nem csak a regény lapjain arat sikert.
A kulisszák mögé pillantva összefüggéseket, tényeket világít meg és hoz emberközelbe az olvasók számára a történet, szórakoztató formában.

A teljes recenzió itt olvasható

2016-10-19 17:57:02
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ