Szerencsecsillag - Gabó olvas
(kiadvány: Szerencsecsillag)
Nicholas Sparks a hírnevét ezeknek az életmeséknek köszönheti, természetesen a Szerencsecsillag sem volt kivétel. Az általam olvasott eddigi hét Nicholas Spark kötetek közül az egyik legjobb történet ez. Nem, filmen nem láttam, talán szerencsémre. Érdekesség: eddig két NS kötetből forgatott filmet láttam, azokat viszont nem olvastam (Éjjel a parton, Üzenet a palackban).
Sparks történetei olyan életszerűek, megfoghatóak. Hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal, gondokkal és örömökkel. Könnyen átélhetőek, simán el tudom képzelni, hogy a történetei már megtörténtek, akár velem is. (Kéz a kézben). Ezek a valós, jól megrajzolt élethelyzetek miatt az olvasó könnyen magáénak érezheti a regények cselekményét.


Ebben a történetben Logan Thibault kedvelt karakter volt, ő az Egyesült Államok tengerészgyalogos veteránja és egy nyugodt, magabiztos ember, aki a sorsát, lelki békéjét keresi. Határozottan emlékeztetett egy másik kedvencemre Lee Child hősére, Jack Reacherre bizonyos tekintetben. Igazán színes, eredeti volt a régi katonai emlékek felidézése, jól visszaadta Logan átélt élményeit. Túl nagy mélységet nem kell várni, csupán képekben felvillantja az Irakban átélteket. Az is tetszett, hogy a "veterán katona" még harminc sincs, szinte gyerekként, kalandvágyból került a háborús pokolba, nem is tudva mire vállalkozik. Ő túlélte, de egy életre lelkébe égett az átélt, látott borzalom. Victorral való beszélgetései adták a történet motorját. Lüktető, lendületes volt a cselekmény. Nicholas Sparks jól tudja, hogyan mozgassa a karaktereit, ahol az olvasó érezheti érzelmeiket, beleláthat gondolataikba. Megismerjük azt, hogy egy ember életét egyetlen dolog, hogy megtudja változtatni. Ez esetben egy talált fénykép az, ami Logan életére hatással lesz.


Hősnőnk Beth, elvált, magányos, gyermekét egyedül nevelő tanárnő. (Vajon az olvasók közt mennyi ilyen nő akad?). Ex-férje a városka seriffje, bunkó és durva, kissé együgyűen arrogáns figura. Családja a helyi hatalmasságokhoz tartozik, ennek minden előnyét ki is használja. Ezzel tartja sakkban Beth-et, lehetetleníti el leendő kapcsolatait. Persze erre is lassan derül fény, mennyire aljas pasi. Ilyen is számtalan akad a való életben, aki a válás után is jogot formál volt párja életére a közös gyermekre hivatkozva. Ben aranyos kis tízéves, aki nem éppen olyan, mint apja szeretné. Ez is elég valós sajnos, hogy egy elképzelt, idealizált fiút akar az apa, de helyette egy érző és gondolkodó, zenét kedvelő, nem sporttehetséget kap. Megalapozva egy élete az apa-fiú közti konfliktust. Ebből is kapunk ízelítőt. Ez is akár visszatérő elem lehet, hiszen volt már elnyomott női karakter, zsarnok ex-férj, konfliktusos gyermek, aki a válás áldozata. Ezek azonban mind helytállóak, sajnálatosan valósak. Keith Clayton seriff tesz arról, hogy a két ember boldogságának útját önző módon nehezítse.

Logan a talizmánként kezelt, szerencsét hozó fénykép nyomába ered, a fél országon átgyalogolva így jut el Hamptonba, akad rá Elizabeth-re. Feltűnik egy jó kedélyű, szókimondó nagymama, aki kutyaiskolát működtet. Logannak véletlen egy kutya a társa, Zeusz. Itt vállal munkát Logan, hogy Beth közelébe legyen. A szerelem lassan bontakozik ki közöttük, az összekötő kapocs természetesen Ben lesz. Nana vicces és kiváló emberismerő, szeretetteljes, finoman terelgette unokáját a férfi felé. Gyönyörűen írt, és nagyon élvezetes olvasmány, felidézi a hit, a szerencse, és a sorsunk összefüggéseit. Tökéletesen átélhető, jó kikapcsolódást, feltöltődést adó olvasmány lehet Spark kedvelőinek vagy azoknak, akik egy kicsit el akarnak menekülni az élet valóságától. Talán nem véletlen az sem, hogy második kiadásban került a boltokba ismét a regény.

Logan utazása, hogy elindult egy fénykép miatt lelki út is egyben. Úgy éreztem, hogy Logan mellett járok megnyugvást, boldogságot keresve. Izgalmas háttér volt, hogyan is került Irakba Berth fotója. Nicholas Sparks, egy elbűvölő és szellemes mesét írt, amely eltökélt szándék arra, hogy újra visszaadja az olvasónak a boldogságba vetett hitét. Összességében a könyv nagyon szórakoztató volt, nem kis meglepetéssel a végén. A végső csavar nem csak meglepő, de a  frászt hozza az olvasóra! Olvasd el, és megtudod mi történik szereplőinkkel.

A teljes recenzió itt olvasható

2017-12-06 14:07:06
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ