Végső fázis - Gabó olvas
(kiadvány: Végső fázis)

Baldacci mesteri mesemondó, mindig is csúcsminőségű thrillereket írt, amik filmen is látványosak lennének. Mára már a világ legjobb írói közé tartozik, ezt aligha kell bizonyítania.
Legújabb sorozatának főhőse Amos Decker visszatért, újra nyomoz! Ezt most tényleg nehéz volt letenni, ez a könyv garantáltan nem fog csalódást okozni. Nekem a legjobbak közé tartozik a szerző munkásságának sorában.


Izgalmas, lendületes a történet, ami meglepően sok drámai témát vet fel. A Végső fázis ugyan egy sorozat része, fontos, hogy önálló műként is kitűnően olvasható és értelmezhető.
Számos következtetést fogalmaztam meg magamban olvasás közben, amelyek közül egyik sem talált. Képtelenség megfejteni, hová fut ki a történet, ki a hunyó és mi is áll a háttérben.
Baldacci ismét a legjobb hagyományait követve a cselekmény gyors, pörgős, és ami nem mellékes szórakoztató! Jó volt olvasni, követni a nyomozás szálait. Megkegyelmezni egy gyilkosnak, avagy mennyit ér húsz év az ember életéből?Amos Decker úton van Washingtonba, hogy csatlakozzon az FBI különleges munkacsoportjához, amit Ross Bogart vezet. Az egység tagja még Alexandra Jamison újságíró, Lisa Davenport klinikai pszichológus, és az unalmas Todd Milligan ügynök. Az ügy pedig elég meghökkentő: Melvin Marsnak alig pár órája van hátra az életéből, a "végső fázisban" jár élete órája. Ugyanis a Texasi Állami Fegyházban, Huntsville-ben üldögél a halálsoron. Ide a szülei meggyilkolásáért került.

A kivégzésére váró férfit váratlan meglepetés éri, ugyanis elhalasztják és felmentik. Valaki beismerte Alabamában a bűncselekményt. A régi bűntényről olyan részletekkel állt most elő, amit csupán az elkövető tudhat. Miért most, húsz év után? Ez a hír hatalmas hullámokat vet. Régi sebeket tép fel, kiderül semmi nem az, aminek látszott. Leginkább Melvin szülei életének rejtett titkai kerülnek fokozatosan napvilágra.


Amos Decker ex-nyomozó egy ragyogó karakter, nem hasonlít Baldacci más karaktereire. Decker az egyik legszokatlanabb nyomozó, aki thrillerekben feltűnt. Ő a tökéletes emlékezettel bíró ember, ami egyszerre áldás és átok is neki. Fotografikus memóriája hasznos és lenyűgöző. Decker kissé tapintatlan stílusú, rámenős alak, de szerethető, mégis kedves figura. Több humor forrása a regénynek. Szemléletes és látványos kitartása a fogyókúra és testmozgás terén is megmutatkozik. Nagyon élveztem a csapattársaival való kapcsolat bemutatását. Nem túl barátságos, mégis úgy tűnik, hogy megértik és elfogadják, kedvelik őt a kollégái.

"Decker nem hitt sem a sorsban, sem a kistestvérében, a véletlenben."

Az ügy még személyesebbé válik Decker és Melvin között, amikor megpróbálják megtalálni a gyilkost. Decker felfedezi, hogy ez a régi ügy és az ő a saját életének eseményei több ponton feltűnő hasonlóságokat mutatnak. Izgalmasak Decker álmai, víziói, amikor kékben látja a bűntényt. Szükség is van a különleges készségeire és kitartására, valóban meghökkentő titkokra derül fény. Melvin élete is többször összeomlik, átértékelődik.


Rengeteg cselekmény, hiteles karakterek és meglepetések sora adja a csavarokat. A szálak messze, magasra vezetnek. A történet nem a húsz évvel korábbi gyilkosságra koncentrál, jóval mélyebbre nyúlnak vissza a szálak. Ez lehetetlenné teszi, hogy kitaláljuk, mi következik majd tovább. Tartottam tőle, Baldacci túl sok mellékszálat hoz be a történetbe, azonban okkal tette. Itt egy ponton érezheti az olvasó hogy a könyv egy kicsit hosszú, túl sok vakmerő fordulatot tartalmaz. Tetszett a Három kismalac és a Három testőr párhuzamba állítása, ahogyan az amerikai futball is fontos szerepet kap.

Baldacci mindenre választ ad, biztos kézzel vezeti végig az olvasóit, bár lehet az olvasó szédül bele! Alapos és drámai a kirajzolódó társadalmi háttér. David Baldacci komoly témát a rasszizmus örökségét tette meg alapnak. Legyen elég ennyi, öveket becsatolni, olvasd és izgulj! A meglepő és egyszerre megható befejezés pedig igazán jól sikerült, szép lezárást ad a történetnek. Izgatottan várom a sorozat további részeit, hiszen már négy megjelent része van külföldön.

A teljes recenzió itt olvasható

2018-10-25 10:59:19
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ