A titokzatos látogató - Gabó olvas
"Azt szokták mondani, a tudás hatalom. Minél több a tudás, annál nagyobb a hatalom."

Lee Child népszerű sorozatának főhőse Jack Reacher az egykori katonai rendőr. A kalandokban és izgalmakban bővelkedő krimisorozat már a 23. résznél jár, így bizton állíthatom, hogy a korai részek egyik legeredetibb története ez a negyedik rész. A titokzatos látogató nem csak a tett meghökkentő elkövetési módszerével, de Reacher életének egy nyugodtabb és konszolidáltabb idejét mutatja. Az örök vándor, magányos farkas és igazságosztó itt még komoly szerelemben élő, házzal, autóval rendelkező állampolgár. Nem is bírja ő ezt a fajta kötöttséget, ez nem az ő világa. 

A General Press Kiadó a korai részek újra kiadásával nagy űrt töltött be, hiszen ezek már antikváriumban sem fellelhető példányok. A titokzatos látogató először 2000-ben került a boltokba, most a harmadik kiadásnak örvendhetnek a rajongók. A megújult és igényesen kifejező borító mellett a szöveg újragondozása is jellemzi a sorozatot. Reacher az egyik kedvenc karakterem, kalandjai önálló epizódok, csak a főhős azonos a történetekben, így önmagukban is megállják a helyüket. Lee Child sikersorozata megbízható színvonalon szórakoztat. Történeteire jellemzőek a katonai háttér, a hadsereg piszkos ügyeinek, takargatott titkainak kiderítése. Ez a történet most különösen aktuális, háttérben a katonai pályát választó nők szexuális zaklatása áll.

Jellemzően valami apró, és látszólag jelentéktelen esemény indítja be a történetet. Az új étterem, ahol Reacher ebédel a védelmi pénzekre szakosodott banda célpontjává válik. Természetesen nem tűrheti, nem nézi ezt tétlenül az igazság bajnoka. Azonban az FBI is résen van... Miután egy ügyes csellel ráveszik Reachert segítsen nekik nyomozni már sínen van az újabb izgalmas kaland. Egy vélhetően pszichopata sorozatgyilkost keresünk, akinek áldozatai a hadseregtől leszerelt katonanők. Az összekötő kapocs az ok: mindegyik szexuális zaklatás, erőszak áldozata lett a seregben. Nincs nyom, nincs bántalmazás, az elkövetési mód, a hogyan végig titokban áll.  Az FBI profilozója szerint az elkövető karaktere, stílusa tökéletesen Reacherre illik.. azonban mi tudjuk, nem ő a keresett személy.
Gyilkosunk valóban hiba nélkül dolgozik... ám egyszer mégis elbízza magát, ahogy annak lennie kell. Érdekes volt "belelátni" a tettes gondolataiba, lelkivilágába. Az áldozatokat elég meglepő, különleges körülmények között, módszeresen kitervelt módon gyilkolja meg az elkövető. A tett során a hadseregben használatos zöld színű festék jelentős szerephez jut. Talán ez a krimi a legeredetibb a tett elkövetése miatt a korai részekből.

Reacher, a volt katonai rendőr nyugodt, magabiztos és okos, jó logikája most is tökéletesen működik. A háttérre elég hamar rájön, hogy igazából egy tett van, ami fontos, a többi csupán álca. Az egyik dolog, amit imádok a Lee Child-krimikben, hogy újra és újra átver. Az olvasó is végig rossz nyomon jár, hiszen a tettes a nyomozókat is erősen manipulálja. Így nem csupán az elkövető személye, de maga gyilkosságok módszere is meghökkentő. A feszültség tapintható, sokáig nem sejthető, ki a hunyó. Lee Child író stílusa itt is zseniálisan működik: Feszült és tömör. Szűkszavú. Becsapós. A mellékszál a védelmi pénzekről, bandaháborúval és a szerelmes Reacher pedig egyedi ízt, új színt hoz. Ironikus, humoros szövegei, egy igazi macska-egér játék a gyilkossal. Letehetetlennek bizonyult, bár most kevesebb akcióra került sor, mégis egy drámai történetet olvashattam a kapzsiságról.
A könyv jó kikapcsolódást nyújt, most is kapunk egy fantasztikus Lee Child történetet, ami végig leköti az olvasó figyelmét. Azoknak ajánlom, akik a fordulatos és feszült, lélektani krimiket szeretik, esetleg még nem olvastak Lee Child regényt. Pótolják gyorsan.
 
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/a-titokzatos-latogato.html
2019-06-18 13:04:54
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ