Joanna Courtney: A véres királyné - KultúrPara
(kiadvány: A véres királyné)


Macbeth asszonya - a mítosz és a valóság

Könyvajánló - Joanna Courtney: A véres királyné

Vajon Shakespeare királydrámáinak és tragédiáinak szereplői és története mennyire fedik a valóságot? Ki volt Macbeth és ki volt a felesége, Cora?

 

A Justin Kurzel rendezésében 2015-ben készült Macbeth c. (szerintem egyébként zseniális) film egyik plakátja, Macbeth szerepében Michael Fassbender, Lady Macbeth szerepében pedig Marion Cotillard látható.

1000 év távlatából persze csak a krónikákra és feljegyzésekre hagyatkozhatunk, viszont az biztos, hogy Shakespeare - ha szépen akarunk fogalmazni, mondhatjuk úgy is, hogy - történelmileg meglehetősen pontatlan tragédiákat és drámákat írt. A darab felépítése szempontjából még ma is élvezhető és jó műveket, de sajnos valós történelmi személyeket teljesen másképp festett elénk, mint amilyenek voltak. Ennek hatására persze a megítélésük is rosszabb.

Ma sok olyan próbálkozás van, ami ezt próbálja ellensúlyozni. Az egyik ilyen ez a könyv, melyet Joanna Courtney írt, sorozatnak szán, az első kötet pedig Macbeth-ről és a feleségéről, Coráról szól. Egy olyan történelmi regény ez, amely nem feltétlenül fedi a valóságot, viszont nem mond ellen azoknak az adatoknak, amiket biztosan tudunk, és úgy festi elénk a korabeli skót tájat, embereket, kapcsolatokat és világot, amilyen akkor volt, úgy, ahogyan a fiatal, a történet kezdetén alig 16 éves Cora megismerte. Megismerjük a fiatal és kissé naiv, de erős lányt, a (későbbi) férjéhez, Macbeth-hez fűződő kapcsolatát, a rokoni viszonyokat, és az akkor létező, bonyolult és kissé furcsa, sok visszaélésnek alapot adó skót királyi utódlási szokásokat. Ugyanis a skótok I. Kenneth pikt, később az első skót királytól eredeztetik magukat (810-858 között élt kb.), és az ő férfiági örökösei ülhetnek a trónra. A dinasztia kettévált, és a megegyezés szerint egyszer az egyik ág adja az uralkodót, míg annak halála után a másik ág. Így persze az "ellenzékben" lévő ágnak mindig volt oka - és ha lehetősége is, élt is vele -, hogy eltegye láb alól az aktuális királyt.

 

 

A gyönyörű skót táj

Ilyen viszonyok között került hatalomra Macbeth is, aki legyőzte egyetlen kihívóját, és többen is támogatták őt, mint Crinánt, minden fennmaradt korabeli beszámoló szerint kedves, adakozó király volt, aki alatt Skócia bőségben élt. Még a pápát is meglátogatta Rómában, és ételt osztott a szegényeknek egy írás szerint. Az a hatalommániás, őrült zsarnok, akit a boszorkányok és a boszorkányos felesége befolyásol Shakespeare szerint, csak évszázadokkal később született meg, a 14. század vége felé, amikor Andrew of Wyntoun megírta a krónikáit, Macbeth (és Cora) alakját pedig a későbbi krónikák csak tovább színezték. Ezek azok, amelyekből Shakespeare is ihletet merített - és így válik a történelemből legenda, ráadásul egy olyan, ami tökéletesen ellentmond a valóságnak. 

Sok a kérdőjel még, hogy ki kicsoda volt, pl. létező személy volt-e Karl Hundason, vagy csak egy gúnynév, hogy Thorfinn Sigurdsson, Orkney grófja, Macbeth vetélytársa és néha szövetségese egyenlő volt-e magával Alba királyával, hogy pontosan mekkora szerepe volt III (Hitvalló) Edward angolszász király és Godwin wessexi gróf között kialakult konfliktusban, hogy Duncan királyhoz mennyire volt köze, és sok olyan kérdés is van, amiben valószínűleg nem jutnak konszenzusra a szakértők sem, viszont az biztos, hogy Shakespeare műve igencsak távol áll a valóságtól.

 

 

Joanna Courtney, aki Shakespeare műveinek asszonyairól ír egy történelmi regénysorozatot, jó munkát végzett ezzel a kötettel, középpontba állítva egy lányt, aki elég hitelesre, ugyanakkor szerethetőre is sikerült. Élvezettel olvastam a könyvet, a könnyed és a véresebb, komolyabb részeit is, és még jobban élveztem az olvasás közbeni kutakodást. A történelmi regények kedvelőinek csak ajánlani tudom e művet.

Köszönöm a lehetőség a General Press Kiadónak! A kötet elérhet a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Macbeth és a skandináv krimik királya?

 

Kövess

minket Facebookon!

 https://kulturpara.blog.hu/2020/01/21/macbeth_asszonya_a_mitosz_es_a_valosag

2020-01-27 07:57:25
Fordította: Fügedi Tímea
Amikor Wren rájön, hogy a vőlegénye másba szerelmes, úgy érzi, a meghasadt szíve sosem forr össze többé. Wren azt reméli, hogy az apja és a mostohaanyja indianai farmján töltött nyár majd...
Fordította: Tóth Bálint Péter
A szerelem istene végre méltó ellenfelére talált? Pszükhé, a mükénéi királylány születésekor vészterhes jóslatot kap: majdan legyőzi azt a rémet, amelytől még az istenek is tartanak....
Fordította: Kajsza Krisztina
Nincs holttest? Nincs nyom? Bűntény sincs? Ez a vasárnap is ugyanolyan, mint a többi. Niall és Eden kirándulni megy, hosszan kocsikázik a környéken, és hazafelé megáll a helyi szupermarketnél....
Fordította: Gieler Gyöngyi
A Padavano nővérek nem csupán testvérek, hanem egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ