Somogyi András írása Kyle Mills: Vörös háború című könyvéről

Nem véletlenül választottam írásom címének James Bond ikonikus bemutatkozó mondatát, mivel a Vörös háború tipikus Bond-történet. A különbség csak annyi, hogy esetünkben két szuperhőst ismerhetünk meg. Mitch Rapp a világ amerikai megmentője, a CIA szolgálatában, míg Grisa Azarov – Rapp egykori ellensége, immár harcostársa – az orosz elnök, Krupin bérgyilkosa volt.

Azarov megundorodott az elnök kegyetlenségétől, ellenfeleinek válogatás nélküli kiirtásától, és hazáját elhagyva Costa Ricában telepedett le. Krupin hiúsága nem bírta elviselni Azarov távozását, és még Dél-Amerikába is utána küldi kommandósait. De célpontjukat nem, csak Grisa barátnőjét tudták súlyosan megsebesíteni. Azarov megmenekül és bosszúra készül.

Az orosz elnök furcsa és aggasztó tüneteket tapasztal magán, ezért diagnózist kér orvosától. Az pedig lesújtó: operálhatatlan agydaganata van. Aki a hatalom magas polcára kerül, azt általában elkapja a hübrisz (gőg, hiúság), tükörbe nézve önmagát mint nagy történelmi személyiséget látja (Oroszországban különösen nagy ennek a hagyománya). Ennek megfelelően hatalmas területek megszállása és hatalmas tömegek életének gyökeres megváltoztatása útján akarja elérni, hogy mások is ezt az alakot lássák benne.

Krupin mindenáron meg akarja hosszabbítani életét, és a kiválasztott célja Oroszország korábbi dicsőségének helyreállítása. Előbb Ukrajnát annektálná, de hűséges tábornoka, Szokolov tágabb perspektívát tár elé. Úgy véli a Baltikum – Lettország, Litvánia, Észtország – elfoglalása nem vonja maga után a NATO ellencsapását, mert az a nukleáris háborúhoz vezethet, ennek kockázatát pedig az EU és a NATO nem vállalná. Érdekes (és nagyon naprakész, up-to-date) magyarázatot ad Krupinnak az EU és a NATO gyengeségére, amikor arról beszél, hogy Törökország, Lengyelország és Magyarország az önkényuralom szélére sodródik, és ez szétfeszíti az Európai Uniót…

Krupin elfogadja Szokolov tervét, és élete meghosszabbítása érdekében arra kényszeríti orvosát, hogy kísérleti – többnyire végzetes – gyógymódokat próbáljon ki daganatos betegeken egy szigorúan titkos intézményben, ahova ő maga is beköltözik.

A CIA azonban tudomást szerez Krupin betegségéről, terveiről és Mitchre és Grisára bízza Krupin „kiiktatását”. Természetesen nem szabad kiderülnie, hogy az akció mögött USA áll, így a két szuperhősnek önállóan kell végrehajtani a feladatot. Túl nagy az egész világra kiterjedő kockázat.

Krupinnak – lehetőségeit felmérve – le kell mondania a Baltikumról, csak Lettországot támadja meg. Rapp és társai azonban Lettországnak a „felperzselt föld” második világháborúból is ismert stratégiáját ajánlják, ezzel megfosztják az orosz elnököt a dicsőséges felszabadító nimbuszától. A bevonuló orosz csapatok szétrombolt infrastruktúrát találnak és gerillaháborúval szembesülnek. Természetesen a történet logikája szerint az olvasó pozitív befejezésnek örvendhet, Rapp pedig megpihenhet a következő veszélyes kaland előtt.

Ahogy a két szuperharcos áthatol a paranoiásan éber orosz titkosszolgálaton és hadseregen, ahogy soha és sehol nem szakad meg a távközlési kapcsolat a CIA-vel és ahogy a kémközpont bárhol és bármikor el tudja látni hőseinket a szükséges fegyverekkel, élelemmel és minden egyéb – a feladathoz szükséges – anyaggal, nos, ez valóban megfelel egy Bond-film hihetőségi szintjének, pedig nem Daniel Craig vagy Pierce Brosnan alakítja a főszerepeket…

Vörös háború már a negyedik Rapp-sztori. Három kötet Vince Flynn és Kyle Mills közös munkája volt, a jelen negyedik – Flynn halála miatt – Mills egyedüli műve. A történet viszont rendkívül izgalmas és fordulatos. A fordító, Nagy Nikoletta pedig egyaránt tökéletesen magyarította az orosz és amerikai beszédstílust.

Kyle Mills

Kyle Mills: Vörös háború
Világsikerek sorozat
Fordította: Nagy Nikoletta
General Press Kiadó, Budapest, 2021
352 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3032 Ft,
e-könyv változat 2699 Ft
ISBN 978 963 452 4618 (papír)
ISBN 978 963 452 4625 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor az orosz elnök, Makszim Krupin megtudja, hogy operálhatatlan agydaganata van, úgy dönt, nem engedi ki a kezéből a hatalmat. Épp ellenkezőleg: elrendeli, hogy az összes politikai ellenfelét zárják börtönbe vagy öljék meg. Nemsokára azonban a betegsége olyan súlyos lesz, hogy sokkal drámaibb lépésre van szüksége ahhoz, hogy elterelje róla a figyelmet: háborút indít a Nyugat ellen.
Amikor a CIA igazgatója értesül Krupin állapotáról, rádöbben, hogy az Egyesült Államok egy olyan ellenséggel néz szembe, akinek nincs mit veszítenie. Az egyetlen megoldás, hogy elkerüljék a világégést, az, ha elküldi Mitch Rappet Moszkvába, az elképzelhető legveszélyesebb küldetésre. Az orosz biztonsági szolgálattal a nyomában ugyanis Rappnek olyasvalakit kell megölnie, akit sokan a világ legnagyobb hatalmú emberének tartanak.
Ha sikerrel jár, megmenti Európát és az egész nyugati világot. Ha viszont kudarcot vall, Oroszország és az Egyesült Államok között olyan háború tör ki, amelyet egyik nagyhatalom sem élhet túl…

Az Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT írása
 
 https://ujnepszabadsag.com/2021/04/10/a-nevem-rapp-mitch-rapp/