Nele Neuhaus_ Gonosz farkas - AH Magazin
(kiadvány: Gonosz farkas)

Nele Neuhaus – Gonosz farkas

Nagyon izgalmas ajánlást kaptam a Gonosz farkas kapcsán, úgyhogy izgatottan vártam, hogy végre belekezdhessek. Így, hogy végre sikerült befejezni egyet kell értenem azzal, hogy Nele Neuhaus regénye összetett és brutális, amely nem ajánlott a galamblelkűeknek.

A történetet több karakter szemszögén ismerhetjük meg. Egyrészt ott van Hanna a televíziós műsorvezető, Pia Kirchhoff rendőrnő, és a főnöke Oliver von Bodenstein, továbbá Pia egyik gyermekkori barátnője és még további jó pár személy. A Gonosz farkas ott veszi kezdetét, hogy egy fiatal lányt találnak a vízben, aki brutális kínokat élhetett át halála előtt. Az ügyet az éppen osztálytalálkozón résztvevő Pia kapja meg, amelybe egyből bele is vonja a sajtót, a gyorsabb azonosítás érdekében.

Az emberek azonban nem ismerik fel a halottat, az éppen ott szórakozó tinédzserek pedig tagadják, hogy bármit is tudnának. Az olvasó kérdése mégis az, hogy hogyan függ össze ezzel az üggyel ez az oly sok személy? Hanna és a lánya, Pia barátnője Emma és az egykori ügyvéd, akit elítéltek és emiatt egy lakókocsiban tengeti mindennapjait?

 

Izgatottan vágtam neki a történetnek, és nagyon örültem, hogy egyből az elején belecsaptunk a lényegbe és ott voltunk a tett helyszínén. Engem azonban itt – legyen ez akármennyire is furcsa – nem az érdekelt elsősorban, hogy ki ez a lány, hanem hogy mégis mi lesz ebből az egészből? Hogyan érnek össze a szálak? Mert bár ilyen-olyan módon sok mindenki köthető Piához és főnökéhez, mégis voltak, akik kilógtak a sorból, ráadásul az egyes fejezetek végén minden alkalommal kapunk egy kis részletet egy naplóbejegyzésből, ahol egy fiatal lány mesél megrendítő sorsáról.

Drámai, idegőrlő történet amely bemutatja, hogy az ember a leggonoszabb lény.

Nele Neuhausról el kell hogy mondjam nektek, ördögien jól csavarja a szálakat és nagyszerűen tartja fent a feszültséget mégpedig azzal, hogy nem hagyja leülepedni a cselekményt. Mikor éppen nem a nyomozást követhetjük nyomon, akkor kapunk egy képet egy édesanyáról, aki rossz viszonyban van a lányával, ami természetesen bántja őt. Vagy egy olyan nőről, akit a férje az orránál fogva vezet, miközben az óvodás gyermekével nem tud mit kezdeni. Vagy egy olyan férfiról, aki próbál visszazökkenni a szingli életmódba.

Számtalan élethelyzetet ismerhetünk meg ennek a regénynek köszönhetően, amelyek közül nem egy abszolút életszerű.

Mert valljuk be, nagyon sok szülő küzd azzal a gonddal, hogy a gyermekével megromlik a kapcsolata vagy egyszerűen csak nem értenek szót. Ráadásul mennyi válás végződik úgy, hogy az egyik fél uszítja a gyermeket a másik fél ellen? Nagyon, de nagyon sok, sajnos. Emellett azt is ismerhetik a várandós nők, hogy milyen kegyetlen tud lenni az, amikor a nyolcvan fokban ügyeket kell intéznünk, feldagad a lábuk, és a legegyszerűbb póz is kényelmetlen lehet. A Gonosz farkas ezeket az érzések is bemutatja, utóbbit például Emmán keresztül, akinél emellett más gondok is felmerülnek.

 

Tehát számtalan szereplőt vonultat fel, akik három különböző cselekményszálon vezetnek végig minket, amik úgy tűnhetnek, mintha teljesen eltérnének egymástól. Azonban mikor egy újabb bűncselekmény történik, hasonló, mint ami a könyv elején megtalált lánnyal történt, Pia Kirchhoff és Bodenstein összekapcsolja a két esetet. Lelkiismeretességükkel igazán drámaivá válik a cselekmény és akarva-akaratlanul elkezdünk egyre jobban belemerülni a történtekbe és átvennki a karakterek érzéseit.

Pedofília, családon belüli erőszak, erőszak és féltékenység.

Brutális témák, amikről itt szó van, és mélyen megterhelik az embert. Nem egyszer előfordult az én edzett lelkemnek is, hogy bár nagyon tetszett minden amit olvastam, a stílus, a felépítés és a történet, mégis félre kellett tennem egy kis időre – néha-néha csak egy teafőzés erejéig –, hogy helyreálljon bennem a világbéke. Mert ez bizony megterheli az embert, ezért nem is való mindenkinek. Pedig Nele Neuhaus zseniális író, nagyon kíváncsi lettem a korábban megjelent köteteire, ugyanis ahogyan néztem, a Kirchhoff és Bodenstein sorozatból nem ez az első magyar nyelvű regény.

A Gonosz farkas egy kemény lélektani drámának is mondható, hiszen számtalan emberi sorsot vonultat fel. Kitér nemcsak a nőkre és a férfiakra, de a gyermeki lélekre is nagy hangsúlyt fektet. Váratlan fordulatok, ügyesen felvezetett történetszálak jellemzik, amit megkoronáz a végkifejlet. Érdemes kitartani addig, mert az aztán a végképp elgondolkodtató.

Összességében azt kell mondjam, a General Press Kiadó könyvei közül egyenlőre idén nagyon jól válogattam, mert a Híd a Temzén és ez is egy izgalmas nyomozás volt, amelyet más-más okokból nagyon szerettem. A következő olvasmányom a Darázsfészek lesz, meglátjuk, hogy az milyen érzéseket vált ki belőlem, remélem megmarad ez a nyerő széria.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

  http://www.ahmagazin.com/nele-neuhaus-gonosz-farkas/

 

2021-04-19 08:11:54
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ