Claire Daverley: Éjszakákon át
Könyvmoly (Fábián Réka) kritikája.

Sokkal jobb olvasmány lett ez a könyv, mint amire első látásra számítottam. Csupán fülszövege alapján nem gondoltam volna, hogy ez sokkal több, mint egy romantikus regény, ez egy mély értelmű, elgondolkodtató és érzelemdús szerelmi történet, amiben két fiatal felnőtté válásának folyamatát lehet végigkísérni.

Egy young adult történetnek ígérkezik ez a könyv, amiben rendkívül megható és szívszorító az az út, amin ez a két fiatal kamasz végigmegy és elindul egy indentitás keresési úton.

Egy fiú és egy lány találkozik. Rosie, tizenhét éves, Will tizenkilenc éves. A lány a gimnázium eminens tanulója, a fiú az iskola fekete báránya. Éjszakákon át beszélgetnek álmokról, vágyakról és az életről. De az élet közbeszól és egy tragédia miatt távol kerülnek egymástól. Sosem szakad meg teljesen a köztük lévő baráti kapcsolat, de folyamatosan barátság és szerelem között ingadozik.

Évek telnek el, közben mindkét fiatalból felnőtt lesz. Párhuzamosan, két valóságban folyik az életük. Sorsuk úgy alakul, hogy hol közel, hol pedig távol kerülnek egymástól. Egy se veled, se nélküled kapcsolat alakul ki közöttük, de mintha sosem lennének jó helyen az életben ahhoz, hogy közösen éljék tovább életüket.

Mindketten rengeteg sérülést és elakadást hordoznak magukban, emiatt is olyan nehéz az egymásra találás. Hosszú évek tapasztalata, megélése és reflexiója szükséges ahhoz, hogy Rosie és Will el tudja nem csak önmagát fogadni, hanem a másikat is.

A könyv melankolikus hangulata teljes összhangban van a két fiatal lelkiállapotával, akik egy súlyos tragédia miatt, képtelenek elfogadni a boldogságot, mintha folyamatosan azt éreznék, hogy ők ezt nem érdemlik meg.

Eleinte kicsit szokatlan és nehézkes olvasása, mert nincsenek benne külön megjelölve a párbeszédek, ezért az egész szöveg egybefolyik. De ezt egy idő után meg lehet szokni és onnantól kezdve már nagyon könnyű elmerülni ebben a könyvben.

Nagyon sok szomorúság, dráma és tragédia jellemzi ezt a könyvet, ugyanakkor van benne valami különlegesség és emiatt tudja mélyen megérinteni az olvasót.

Lassan folydogálnak az események ebben a könyvben, de ezáltal közelebbről is megismerjük Rosie és Will gyerekkorát, valamint azokat a sebeket, amiket éveken át magukban cipelnek és ami megakadályozza őket abban, hogy boldogak legyenek.

Több év eseményeit lehet végigkísérni ebben a könyvben, ugyanis Rosie és Will története tizenéves koruktól el egészen harmincas éveikig eltart. Közben folyamatosan ott lebeg a fejük felett a ki nem mondott érzések és gondolatok szelleme, ami miatt sosem sikerül nekik egymásra találni.

Mindketten a múlt árnyékában élnek, magukban hordozzák a család traumáit, önbizalom hiányosak és félnek az elköteleződéstől.

Néha már túl soknak tűnik ez a sok borzalom és nyomasztó érzés, ami annak tudható be, hogy mindketten az eszükre hallgatnak és nem a szívükre.

Ez nem egy kifejezetten ifjúsági regény, de több mint egy sima romantikus regény. A jellemfejlődés és a mély értelmű gondolatok miatt szerintem ez egy szépirodalmi mű.

Nagyon sok ellentétes érzelmet és mélyen elgondolkodtató bölcsességet tartogat ez a könyv, emiatt annyira élvezetes olvasása.

Egy különleges hangulatú könyv, aminek formabontó stílusa és rendkívül megható története egy nagyon harmonikus olvasmányt eredményez.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Tudom, hogy úgy tűnik, nem téged választottalak, pedig csak arra vágytam, hogy téged választhassalak…

 

https://konyvmoly.com/claire-daverley-ejszakakon-at/ 

Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ