Tökéletes másolat a Royal Magazinban
Vannak, akik a bankokra rossz szemmel néznek a vélelem miatt, hogy meglopják a gyanútlan ügyfelet, visszaélve jóhiszeműségével (a nemrégiben kirobbant kötvénybotrány pedig még rátett egy lapáttal a rossz véleményre). Nekik nem ajánljuk elolvasni Jeffrey Archer Tökéletes másolat című könyvét, mert ebben az ügyeletes főgonosz konkrétan egy bankár, aki finoman szólva újraértelmezte szakmáját.

Akik nem veszik magukra ezt az inget, azoknak immár a tréfát félretéve – az tudjuk mondani, hogy egy korrekt és érdekes könyvhöz lehet szerencséjük, amely garantáltan megkedvelteti a szerzőt.

Ez a bizonyos, előbb már megemlített bankár név szerint Bryce Fanston, aki egyedi, nem éppen humánus, de annál jövedelmezőbb munkamódszerrel dolgozik: vagyonosokat foszt meg híres művészeti alkotásoktól. A folyamat egyszerre egyszerű és mesteri: amikor ezek a gazdagok eladni kényszerülnek kincseiket, hogy kifizethessék adósságaikat, akkor Fanston meggyilkoltatja őket, hogy aztán kiforgassa őket vagyonukból a hosszadalmas hagyatéki eljárás során.

Ebbe csöppen bele Anna Petrescu, egy szorgalmas, művészeti becsüs, amikor egy brit arisztokrata, Victoria Wentworth megbízza őt Van Gogh önarcképének eladásával, a vakmerő FBI-ügynök Jack, aki előbbit és Fanston után nyomoz, valamint egy hidegvérű, torkokra specializálódott gyilkos. Hogy teljes legyen a káosz, a bankár irodájának a World Trade Centerben ad otthont, amelyet – mint tudjuk – kiszemeltek maguknak a terroristák.

A szerzőtől egy kicsit szenzációvadász húzásnak tekinthető, hogy a 9/11-es tragikus eseményt is felhasználja, ugyanis a történethez vajmi kevés köze van, illetve nem szerves része annak. Na de ez elnézhető annak fényében, hogy alapvetően egy izgalmas thillert kapunk cserébe, amelyben keresztbe kasul követhetjük a főhőst New Yorkba, Romániába, Angliába, Hong Kongba és Japánba. A helyszíneket egy bűnügyi összeesküvés, Van Gogh, egy könyörtelen orgyilkos, egy romániai művészeti szakértő, valamint egy opportunista és szintén könyörtelen bankár köti össze. Ez a színes kompánia biztosítja az olvasó szórakozását – és sikerrel is veszi a kihívást.

Persze ehhez a szerző is kell. Az csavarokkal teli és intrikákkal vegyített izgalmas történetbe Jeffrey Archer kis adagnyi művészettörténetet csomagolt, ami érdekesebbé teszi azt, valamint megadja az alaphangulatot. A nemzetközi hajsza pedig csak kitágítja a cselekmény dimenzióját – így kerül fel az i-re a pont. A Tökéletes másolatban nincs semmi kockázat, mert összességében egy jól megírt, nem lapos regényt kapunk.

Forrás: http://royalmagazin.hu/kultura/kultura/31746-van-goghert-a-vilag-korul

2015-05-15 10:18:20
Fordította: Gieler Gyöngyi
A kilencvenes évek elején, az Amerikai Egyesült Államok különböző pontjain köztiszteletnek örvendő tudósok szenvednek halálos balesetet - látszólag egymástól teljesen függetlenül. Mégis...
Fordította: Fügedi Tímea
,,Miután az első hazugság elhangzott, a legtöbben hisznek benne. Annak kell a legerősebbnek lennie. Az a legfontosabb. Az egyetlen, amit muszáj kimondani." Evie Porternek mindene megvan: fehér...
Fordította: Földváry Kinga
,,- Látlak magam előtt negyvenévesen - mondta, a hangjában egy csipetnyi gonoszsággal. - Tökéletesen el tudlak képzelni, itt és most. A fiú elmosolyodott, de most sem nyitotta ki a szemét. -...
Fordította: Szigeti Judit
,,Inkább egy pocsék nap veled, mint egy átlagos nélküled." Londonban beköszönt a nyár, és két fiatal útjai évek múltán ismét keresztezik egymást. Samantha huszonnyolc éves, gondtalan,...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ