Nicholas Sparks
Nicholas Sparks amerikai bestsellerszerző 1965-ben született a Nebraska állambeli Omahában. Regényeit 50 nyelvre fordították le és 97 millió példányban keltek el világszerte.

Édesapja Patrick Michael Sparks professzor, édesanyja Jill Emma Marie pedig szemészasszisztens. Nicholas a három testvér közül a középső gyermek. Van egy bátyja, Michael Earl „Micah”’ Sparks (1964) és volt egy húga, Danielle „Dana” Sparks, aki 33 évesen (1966-2000) meghalt. Sparks azt mondta, hogy ő ihlette a Séta a múltba című regényében a főszereplő lány alakját.

Sparks római katolikus vallású, ősei német, cseh, angol és ír származásúak.

Apja egyetemi tanulmányai alatt a család sokat költözött. Így Sparks még csak nyolc éves koráig már lakott Minnesotában, Los Angelesben, Grand Islanden és Nebraskában. Végül 1974-ben a kaliforniai Fair Oaksban telepedtek le. Nicholas itt kezdte el és fejezte be 1974-ben középiskolai tanulmányait a Bella Vista Gimnáziumban. Ezt követően a Notre Dame Egyetemen ösztöndíjasként tanult tovább. 1988-ban pénzügy szakon szerzett diplomát, és ebben az évben találkozott jövőbeli feleségével, Cathy Cote-tal. 1989 júliusában összeházasodtak és elköltöztek Sacramentóba.

A gimnázium befejezése utáni nyáron otthon írta meg első regényét Az idő múlása címmel, amely kiadatlan maradt. 1989-ben írt következő regénye, a A királyi gyilkosságok, szintén kiadatlan.

Az egyetem után megpróbált munkába állni egy kiadónál, illetve jogi tanulmányokat folytatni, de egyik sem sikerült. A következő három évben különböző foglalkozásokat űzött: volt ingatlanközvetítő, pincér, telefonos értékesítő és saját vállalkozásba is kezdett. 1990-ben Billy Millsszel együtt írták az „A Lakota Journey to Happiness and Self-Understanding” című könyvet, melyet több kiadó is piacra bocsátott: Feather Publishing, Random House és a Hay House is. A kiadást követő években közel 50 000 példány kelt el.

1992-ben Sparks gyógyszerekkel kezdett kereskedni, és 1993-ban Greenville-be (Dél-Karolina) helyezték át. Itt írta meg szabadidejében 28 évesen a Szerelmünk lapjai című regényét. Két évvel később Theresa Park irodalmi ügynök felajánlotta Sparksnak, hogy szárnyai alá veszi művét és képviseli őt. 1995 októberében 1 millió dollár előleget kaptak a Time Warner Book Grouptól, és 1996 októberében megjelent a könyv, amely rögtön az első héten a New York Times sikerlistájának élére került.

Mindegyik könyve vezette a New York Times bestseller listáját. Tizenhét művéből tízet megfilmesítettek, a Szerelmünk lapjai, az Éjjel a parton, A leghosszabb út (Séta a múltba a regény alapján készült film címe), az Üzenet a palackban, a Kedvesem, a Szerencsecsillag, Az utolsó dal, a Menedék, a Vissza hozzád című regényeket. A Hosszú utazás pedig 2015 áprilisában kerül a mozikba. 

Egyszer megkérdezték tőle, hogy szerinte mi a sikerének titka. Azt felelte, hogy az ő könyveit szégyenkezés nélkül ajánlhatja egyik nő a másiknak.

A szerző honlapja: http://nicholassparks.com/

 

 

A szerző kiadónál megjelent művei:
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,A világ valóban beteg. Erőszakhullám söpör rajta végig, akár egy vírus, és mindenkit megfertőz, aki kapcsolatba kerül vele." Egy forró nyári napon Elena Blanco felügyelő, a Speciális...
Fordította: Pejkov Boján
Még egy tiszteletes jóravaló lánya is hibázhat olykor... Charlotte Lamb pedig súlyos árat fizet egyetlen zabolátlan pillanatért. Hogy elkerülje a kíváncsiskodó és pletykára éhes ismerősök...
Fordította: Fügedi Tímea
,,Miután az első hazugság elhangzott, a legtöbben hisznek benne. Annak kell a legerősebbnek lennie. Az a legfontosabb. Az egyetlen, amit muszáj kimondani." Evie Porternek mindene megvan: fehér...
Fordította: Szabó István
A rendőrséghez bejelentés érkezik: egy panelház negyedik emeletén egy fiút és egy lányt találtak a radiátorhoz bilincselve, a lány még épphogy életben van. Az ügy a gyilkossági csoporthoz...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ