Elfojtott sikoly blogturné - Könyvszeretet
(kiadvány: Elfojtott sikoly)
A General Press Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Angela Marsons: Elfojtott sikoly című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt Kim Stone felügyelőnőt és csapatát, fedezzük fel együtt a nyomozói munka rejtelmeit és göngyölítsük fel velük együtt egy rejtélyes és hosszú évekre visszahúzódó ügy szálait. 
Az út első napjára 2015. október 31-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg  Stone csapatát és az ügy részleteit. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - négy példány az Elfojtott sikoly című könyvből.

Miért pont ez? Krimilázban égek még mindig, ráadásul a Kiadó könyveiről jó gyerekkori emlékeim vannak. Annak idején faltam a Világsikerek sorozat köteteit, hiába voltam túl fiatal hozzá. :D

Fülszöveg: Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre. 
  Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna. 
  Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni! 
  Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba. Elvégeztetett. Ám a titkok sosem maradnak eltemetve... 
  Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket. 

Vélemény: Nagyon örülök, hogy újra elkapott a krimiláz, mert ilyen könyvek kerülnek a kezembe, mint az Elfojtott sikoly is. Ha nem jön közbe olyan, hogy munka, meg alvás, akkor egy szuszra lenyomtam volna, mert izgalmas volt, jól megírt, érdekes, a karakterek szórakoztatók, a szarkazmust pedig imádtam. Új kedvencet avattam, Kim Stone és emberei bekerültek a képzeletbeli krimirészlegemre, mint megjegyzendő és követendő csapat. Ide a többi résszel is! Na de nézzük is miért is rajongtam annyira a könyvért és a karakterekért. Sablonos szöveg, de igaz: az ördög a részletekben rejlik.
 
A fülszöveg egy kicsit csalóka, legalábbis az volt számomra. Nincs itt boszorkányság, sem mágia, sem szekták, elsőre legalábbis én erre asszociáltam az ötágú csillagból. Mindezek helyett viszont minden van, amit egy krimitől elvárok. Izgalmas sztori, részletes nyomozás, szarkasztikus humor, erős egyéniségek, brutális realitás, összeszokott csapat, meglepetések és megfelelő lezárás.
 
A csapat

Kim Stone, 30-as évei elején járó felügyelőnő. Egyedülálló, sikeres nő. Gyerekkorát hol nevelőintézetekben, hol örökbefogadó családoknál töltötte, ez pedig rányomta bélyegét a kapcsolataira. Nem a finomkodásról és a jó kommunikációs készségeiről ismert, ennek ellenére a szociális érzékenysége kiváló. Minden megtesz a csapatáért és a nyomozás sikeréért, igen, még néha a szabályokat is megszegi és a felettesével is szembeszáll. Hobbija a motorozás és a motorok szerelése.
  Stacey Wood félig angol, félig nigériai nő, aki szereti a számítógépes játékokat. A nyomozások informatikai részét ő látja el. Rendszerető és alapos.
  Bryant őrmester több mint huszonöt éve házas, boldog családapa. Kim Stone jobbkeze és egyben legjobb barátja.
  Kevin Dawson őrmester az ügyeletes egoista szépfiú, aki visszavett egy kicsit a stílusából, mert a barátnője dobta, ráadásul az anyjához kellett költöznie, mindez pedig sokkolta.
  Keats, a patológus. Stone és Keats nem csípik egymást, a közös munkák során oda-vissza adogatják egymásnak a szarkasztikus beszólásokat.
Woodward, Kim Stone főnöke, aki összenőtt a stresszlabdájával, többnyire Stone szabályszegéseinek és nyers stílusának köszönhetően.

"– Üdv, nyomozó! – szólalt meg a férfi, majd Kim háta mögé nézve azt kérdezte: – És Bryant? 
– Jaj, istenem! Hát nem vagyunk mi sziámi ikrek!
– Tényleg nem, inkább olyanok vagytok, mint a kínai kaja. Mondjuk édes-savanyú disznóhús... De Bryant nélkül inkább csak savanyú. 
– Keats, szerinted mennyire mulattat ez engem ezen a kései órán? 
– Valljuk be, máskor sem igazán szembeszökő, hogy lenne humorérzéked."

Az ügy

  Egy tűzeset során megtalálják egy egyedülálló nő holttestét a kádban. A halál oka fulladás, hamarosan az is megállapítást nyer, hogy gyilkosság történt. Elindul a szokásos nyomozás, aminek során kiderítik, hogy az áldozat részt akart venni egy ásatáson a már bezárt Crestwood gyermekotthon területén, de a vizsgálatot kezdeményező professzor visszautasította. A professzor kutyáját ezután megölik, ő pedig halálos fenyegetést kap. A következő gyilkosságnál kiderítik, hogy az ügyek összefüggnek egymással. A két áldozat a Crestwood gyermekotthon egykori alkalmazottja volt és valaki nagyon nem szeretné, ha a professzor ezen a területen folytatna ásatásokat. Nem véletlenül nem sikerült az engedélyt éveken keresztül megszereznie és miután sikerült neki, két gyilkosság is történt. A várt relikviák helyett egy gyerek csontvázát találják meg, aki már jópár éve a föld alatt van. A jelenlegi gyilkosságok folytatódnak és összefüggésben vannak az évekkel ezelőtt történt ügyekkel, a gyermek gyilkosságával és a Crestwood otthon leégésével. Kim Stone-nak és csapatának kell megtalálnia a gyilkost és felfedni a Crestwood rejtélyét, miközben a hullák száma egyre gyarapodik és mindegyik kapcsolatban áll az egykori gyermekotthonnal. 
 
 
 
2015-10-31 12:15:22
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ