Holdponton a Dédelgetett álmaink ajánlója

Pam Jenoff a könyvében a húszadik század kemény, vérzivataros éveibe kalauzol minket, szerelem, kitartás, remény erős szövetével összekapcsolva a szálakat.

Charlotte, a fiatal ügyvédnő, különös felkérést kap egykori szerelmétől, vállalja el egy háborús bűnökkel vádolt idős férfi védelmét. Charlottenak a munka miatt újra vissza kell térnie Európába, magának is fel kell dolgoznia a családja történetét, de a számára talán az a legfontosabb, hogy a saját érzéseit ismerje meg. Tisztázza, mit is érez a régi szerelme iránt, és mit érez annak bátyjával kapcsolatban, akivel együtt dolgoznak ügyvédként a vádak tisztázásában.

Az írónő fejezetenként váltogatja az időt, az egyikben a múltban vagyunk, a másikban, a jelenben és a könyv végére ez a két szál természetesen összetalálkozik. Az események, a történelem kacifántos útját jól jellemzi a gyönyörű kézzel készített óra kalandos utazása a múltból a jelenbe.

A történet végére mindenki számára kiderül, miért titkolózik a kilencvenéves férfi, akit azzal vádolnak, hogy elárulta a zsidókat mentő bátyját. Miért nem akar az ügyvédeknek segíteni, miért vállalja akár a börtönt is az igazság eltemetése árán.

Charlotte és Jack együtt kezd a nyomozásba és bejárják az idős férfi életútjának fontosabb állomásait, megpróbálják kideríteni, mit titkol, mit érezhetett régen és most a férfi.

A két szál viszont nem lett teljesen egységes, a múltbeli történések feszültsége, a szerelem, a kor hangulata, a szokások bemutatása talán jobban sikerült. A szereplőket nagyban befolyásolja az adott kor, a szellemiség, az állandóan jelenlévő félelem és az őket ért trauma. Míg a jelenbeli szálnál az érzelmek talán túlzottan elviszik a főszereplőnőt, túl hirtelen döntéseket hoz, túlzottan az érzelmei hatása alá kerül.

Pam Jenoff érzékenyen nyúl a témához, érzékelteti a borzalmakat, a rettegést, a kiszámíthatatlanságot, de nem boncolgatja elviselhetetlen mélységig a történelem szörnyűségeit. Egy olyan könyv, amit érdemes elolvasni, mert olyan témával foglalkozik, amit elfelejteni sosem szabad és nem a számok, nem az események rideg leírásával teszi ezt, hanem emberi sorsok, érzelmek segítségével mutatja be a borzalmakat.

Forrás: http://holdpont.hu/2015/11/h%C3%A9tf%C5%91/content/pam-jenoff-d%C3%A9delgetett-%C3%A1lmaink

2015-11-30 11:55:49
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ