Az Éjféli rózsa ajánlója - Milyen könyvet olvassak blogján
(kiadvány: Éjféli rózsa)

Anahita századik születésnapját ünnepli a család, és szeretettel tekint lányára, unokájára, és 11 dédunokájára.  Az 1900-ban világra jött kislányhoz asztrológust hívtak a szülők - indiai hagyományok szerint, hogy lássák, hogy milyen jövő vár gyermekükre. Jövendőmondó hosszú életet látott, 100 esztendőt... valóban hosszú idő.

Anahita szabad szellemű szüleinek köszönhetően nem átlagos nevelést kapott. Édesanyja látó, valamint ayurvédikus gyógyító is egyben. Látói képessége hosszú generációk óta öröklődik a családban, de nem lehet kiszámítani, ki részesül-e áldásban. Anahita elsőszülött gyermeke kisfiú, aki az angliai Austbury Hallban született házasságon kívül. Az apa Donald Astbury, ráadásul nős. Donald várandós felesége szülésénél Anahita és az orvos segédkezik. A szülésnél komplikációk következnek és az édesanya szülésnél meghal. Anahitát vádolják a tragédiával, és börtönözik... Majd közlik vele, hogy Donald és a kisfia elhunyt, és átadják bizonyítékként a kicsi halotti bizonyítványát. Feladja, nem akar élni tovább, nincs értelme. 

A halálból Indira menti meg. 100 éve várja az idős asszonyt, hogy fiát meglelje. Igen! Van bizonyítéka a fia haláláról, de egy anya érzi, él-e, hal-e a kincse. 

Vajon ki örökölhette a családban a képességeit? Látóként figyeli népes családját, s az égiek útmutatását várja.

Ari Malik - a legidősebb unoka legidősebb fia - Ő a tudást tovább vivő. Anahita magához hívatja és egy vastag levélköteget ad át neki. A levelet Ő írta eltűnt fiának, mint egy naplónak szánva. Unokáját megkéri, kutassa fel a fiát, amíg még él. Dédnagyanyja halála után Ari nekilódul, hogy beváltsa ígéretét. 

Austbury Hallba érkezik, belecsöppenve egy filmforgatásba, ami az 1920-as éveket kelti élere. Ebben az időszakban élt itt dédnagyanyja is a kisfiával. 

Rebecca fiatal, tehetséges színésznő, a sors Ari útjába vezeti. Rebbeccát a film kedvéért a korabeli nőévé alkotják. A házigazda - Lord Astbury - megdöbben, mikor megpillantja a színésznőt. 

Hogyan kapcsolódik össze Rebecca élete Astbury Hollal? Mi köze van Lord Astburynek  Anahitához? 

Századot átívelő kérdések várnak megválaszolásra. Az írónő bemutatja nekünk India ősi szokásait, tradícióit, és átvezet minket a modern Indiába és Angliába.  Különleges családregényt olvashattam, amit a tudomány, hiedelmek és szokások színesítettek meg. Egy csodálatos asszony éltén keresztül társadalmi különbségeket tár fel előttünk az írónő. A mű fogva tartott olvasás közben, magam előtt láttam a száriba öltözött nőket, ragyogást, gazdagságot, életet, halát. Izgalmasan köti össze a múltat a jelennel, antik világot az újjal. Csupán száz esztendő, de mégis minden gyökeresen megváltozott e idő alatt. 

Ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvasna több generációt átívelő történetet, ami családfakutatással, kalanddal, történelemmel drámával, és egy csepp romantikával van megspékelve.

 
 

 

2015-12-02 10:27:40
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ