Az Éjféli rózsa ajánlója - Milyen könyvet olvassak blogján
(kiadvány: Éjféli rózsa)

Anahita századik születésnapját ünnepli a család, és szeretettel tekint lányára, unokájára, és 11 dédunokájára.  Az 1900-ban világra jött kislányhoz asztrológust hívtak a szülők - indiai hagyományok szerint, hogy lássák, hogy milyen jövő vár gyermekükre. Jövendőmondó hosszú életet látott, 100 esztendőt... valóban hosszú idő.

Anahita szabad szellemű szüleinek köszönhetően nem átlagos nevelést kapott. Édesanyja látó, valamint ayurvédikus gyógyító is egyben. Látói képessége hosszú generációk óta öröklődik a családban, de nem lehet kiszámítani, ki részesül-e áldásban. Anahita elsőszülött gyermeke kisfiú, aki az angliai Austbury Hallban született házasságon kívül. Az apa Donald Astbury, ráadásul nős. Donald várandós felesége szülésénél Anahita és az orvos segédkezik. A szülésnél komplikációk következnek és az édesanya szülésnél meghal. Anahitát vádolják a tragédiával, és börtönözik... Majd közlik vele, hogy Donald és a kisfia elhunyt, és átadják bizonyítékként a kicsi halotti bizonyítványát. Feladja, nem akar élni tovább, nincs értelme. 

A halálból Indira menti meg. 100 éve várja az idős asszonyt, hogy fiát meglelje. Igen! Van bizonyítéka a fia haláláról, de egy anya érzi, él-e, hal-e a kincse. 

Vajon ki örökölhette a családban a képességeit? Látóként figyeli népes családját, s az égiek útmutatását várja.

Ari Malik - a legidősebb unoka legidősebb fia - Ő a tudást tovább vivő. Anahita magához hívatja és egy vastag levélköteget ad át neki. A levelet Ő írta eltűnt fiának, mint egy naplónak szánva. Unokáját megkéri, kutassa fel a fiát, amíg még él. Dédnagyanyja halála után Ari nekilódul, hogy beváltsa ígéretét. 

Austbury Hallba érkezik, belecsöppenve egy filmforgatásba, ami az 1920-as éveket kelti élere. Ebben az időszakban élt itt dédnagyanyja is a kisfiával. 

Rebecca fiatal, tehetséges színésznő, a sors Ari útjába vezeti. Rebbeccát a film kedvéért a korabeli nőévé alkotják. A házigazda - Lord Astbury - megdöbben, mikor megpillantja a színésznőt. 

Hogyan kapcsolódik össze Rebecca élete Astbury Hollal? Mi köze van Lord Astburynek  Anahitához? 

Századot átívelő kérdések várnak megválaszolásra. Az írónő bemutatja nekünk India ősi szokásait, tradícióit, és átvezet minket a modern Indiába és Angliába.  Különleges családregényt olvashattam, amit a tudomány, hiedelmek és szokások színesítettek meg. Egy csodálatos asszony éltén keresztül társadalmi különbségeket tár fel előttünk az írónő. A mű fogva tartott olvasás közben, magam előtt láttam a száriba öltözött nőket, ragyogást, gazdagságot, életet, halát. Izgalmasan köti össze a múltat a jelennel, antik világot az újjal. Csupán száz esztendő, de mégis minden gyökeresen megváltozott e idő alatt. 

Ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvasna több generációt átívelő történetet, ami családfakutatással, kalanddal, történelemmel drámával, és egy csepp romantikával van megspékelve.

 
 

 

2015-12-02 10:27:40
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Tegnap reggel még azt hittem, a családom úgy tökéletes, ahogy van, és anya sosem hazudna nekem vagy apának. Tévedtem. Néha elég huszonnégy óra, hogy összeomoljon egy egész életnyi illúzió....
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ