Nyomozás a 30-as években
(kiadvány: Csendes halál)
Volker Kutscher német író, újságíró; elsősorban a krimi műfajában jártas, bűnügyi regényei Berlinben játszódnak, a Weimar köztársaság idején.

Kutscher az egyetemen német nyelvet és irodalmat, történelmet és filozófiát hallgatott. A Csendes halál című regénye a Gereon Rath sorozat második része, a Tisztázatlan bűnügy folytatása; e könyv érdekessége, hogy nem csupán elkalauzolja az olvasókat a 30-as évek Németországába, hanem pontos korrajzot is ad róla.

1930-at írunk és Berlinben járunk, amikor Betty Winter, népszerű színésznő halálos balesetet szenved egy filmforgatás alatt. Az önfejű Rath felügyelőre vár az eset kivizsgálása, aki hamar rájön, hogy nem egy véletlen baleset okozta a színésznő halálát. Ahogy egyre jobban beleássa magát a nyomozásba, egyre inkább megismeri a filmipar sötét oldalát, beleértve a producerek rivalizálását, megcsalt szerelmeseket és megtört karriereket. Ha mindez még nem lenne elég, kiderül, hogy egy sorozatgyilkos jár Berlin utcáin, és Rath főnökeivel való viszonya is elkezd megromlani…

Kutscher regénye egy izgalmas krimi és kiváló útikalauz is egyben; az olvasók könnyen azt érezhetik, hogy belecsöppentek a második világháború előtti Németországba, hiszen a könyv leírásai rendkívül hitelesek és kidolgozottak. A 30-as évek a filmiparban is jelentős változásokat jelentettek, hiszen megkezdődött a fokozatos áttérés a némafilmekről a hangosfilmekre, így a színészek is új kihívásokkal szembesültek. A Csendes halál nem túl dinamikus, ám mégis sikerül az olvasó érdeklődését folyamatosan fenn tartania izgalmas cselekményének és érdekes szereplőinek köszönhetően.

A Csendes halált valószínűleg azok is élvezni fogják, akik már annyira sok krimit olvastak, hogy a legtöbbet könnyen kiszámíthatónak tartják. E regény könnyen meglepheti az olvasóját a végkifejletet illetően. Mindazoknak, akik nem olvasták a sorozat korábbi részét, a Tisztázatlan bűnügyet, kifejezetten jó hír, hogy a Csendes halál önállóan is megállja a helyét. A regény meglehetősen összetett, hiszen több szálon fut a cselekmény, ám mivel Kutscher gondoskodik róla, hogy összefűzze a szálakat, az olvasónak nem maradnak kétségei a cselekményt illetően. Rath felügyelő karaktere könnyen megosztó lehet az olvasók számára, ám egy biztos: attól függetlenül, hogy az olvasónak sikerül megszeretni vagy inkább ellenszenvesnek tartja majd a karaktert, garantált, hogy regény cselekménye és világa könnyen magával ragadja.

A Csendes halál elnyerheti mindazok tetszését, akiket rabul ejt a múlt századi filmipar világa, akik szeretik a krimiket, a történelmet, valamint természetesen azokét, akik élvezték a sorozat első részét. A regény betekintést nyújt a korabeli nyomozási technikákba és a filmipar kulisszái mögé, így számos érdekességgel szolgál. A Csendes halál meglehetősen hosszú, így jó néhány olvasással teli órával ajándékozza meg az érdeklődőket. A regény lezárása utat hagy egy lehetséges folytatásnak is.

http://royalmagazin.hu/kultura-miskolc/konyv-ajanlo-zene-ajanlo-film-ajanlo/36819-nyomozas-a-30-as-evekben

2016-04-14 12:18:51
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ