Nyomozás a 30-as években
(kiadvány: Csendes halál)
Volker Kutscher német író, újságíró; elsősorban a krimi műfajában jártas, bűnügyi regényei Berlinben játszódnak, a Weimar köztársaság idején.

Kutscher az egyetemen német nyelvet és irodalmat, történelmet és filozófiát hallgatott. A Csendes halál című regénye a Gereon Rath sorozat második része, a Tisztázatlan bűnügy folytatása; e könyv érdekessége, hogy nem csupán elkalauzolja az olvasókat a 30-as évek Németországába, hanem pontos korrajzot is ad róla.

1930-at írunk és Berlinben járunk, amikor Betty Winter, népszerű színésznő halálos balesetet szenved egy filmforgatás alatt. Az önfejű Rath felügyelőre vár az eset kivizsgálása, aki hamar rájön, hogy nem egy véletlen baleset okozta a színésznő halálát. Ahogy egyre jobban beleássa magát a nyomozásba, egyre inkább megismeri a filmipar sötét oldalát, beleértve a producerek rivalizálását, megcsalt szerelmeseket és megtört karriereket. Ha mindez még nem lenne elég, kiderül, hogy egy sorozatgyilkos jár Berlin utcáin, és Rath főnökeivel való viszonya is elkezd megromlani…

Kutscher regénye egy izgalmas krimi és kiváló útikalauz is egyben; az olvasók könnyen azt érezhetik, hogy belecsöppentek a második világháború előtti Németországba, hiszen a könyv leírásai rendkívül hitelesek és kidolgozottak. A 30-as évek a filmiparban is jelentős változásokat jelentettek, hiszen megkezdődött a fokozatos áttérés a némafilmekről a hangosfilmekre, így a színészek is új kihívásokkal szembesültek. A Csendes halál nem túl dinamikus, ám mégis sikerül az olvasó érdeklődését folyamatosan fenn tartania izgalmas cselekményének és érdekes szereplőinek köszönhetően.

A Csendes halált valószínűleg azok is élvezni fogják, akik már annyira sok krimit olvastak, hogy a legtöbbet könnyen kiszámíthatónak tartják. E regény könnyen meglepheti az olvasóját a végkifejletet illetően. Mindazoknak, akik nem olvasták a sorozat korábbi részét, a Tisztázatlan bűnügyet, kifejezetten jó hír, hogy a Csendes halál önállóan is megállja a helyét. A regény meglehetősen összetett, hiszen több szálon fut a cselekmény, ám mivel Kutscher gondoskodik róla, hogy összefűzze a szálakat, az olvasónak nem maradnak kétségei a cselekményt illetően. Rath felügyelő karaktere könnyen megosztó lehet az olvasók számára, ám egy biztos: attól függetlenül, hogy az olvasónak sikerül megszeretni vagy inkább ellenszenvesnek tartja majd a karaktert, garantált, hogy regény cselekménye és világa könnyen magával ragadja.

A Csendes halál elnyerheti mindazok tetszését, akiket rabul ejt a múlt századi filmipar világa, akik szeretik a krimiket, a történelmet, valamint természetesen azokét, akik élvezték a sorozat első részét. A regény betekintést nyújt a korabeli nyomozási technikákba és a filmipar kulisszái mögé, így számos érdekességgel szolgál. A Csendes halál meglehetősen hosszú, így jó néhány olvasással teli órával ajándékozza meg az érdeklődőket. A regény lezárása utat hagy egy lehetséges folytatásnak is.

http://royalmagazin.hu/kultura-miskolc/konyv-ajanlo-zene-ajanlo-film-ajanlo/36819-nyomozas-a-30-as-evekben

2016-04-14 12:18:51
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ