Feszültség garantálva
(kiadvány: Követők)
Ha az ember könnyű olvasmányt vesz a kezébe, talán egyik legfontosabb elvárása, hogy – legalább némi irodalmi érték átadása mellett – az lekösse figyelmét. A norvég szerző könyve ezen igényeknek maradéktalanul megfelel.

A szerző nem csak gazdag fantáziával megálmodott történetet ad közre, de a stílus, a fordulatokban gazdag meseszövés, és az egymást érő váratlan helyzetek kavalkádja mind biztosíték arra, hogy jó könyvet választottunk.

Norvégia a helyszín, ahol szinte mindennaposnak tűnő tucat üggyel indul az eseménysor. Az ismert politikusnő keresteti lányát, akivel nemrég megszakadt az amúgy is laza kapcsolata. Simának tűnő nyomozásból indulva csöppenünk egy szekta erdei rejtekhelyén felfedezett tömegmészárlásba, hogy aztán váratlan fordulatok egész sorával szembesüljünk, miközben faljuk a könyv oldalait. Talán csak azt tart vissza minket attól, hogy egy ültő helyünkben végezzünk, a több mint négyszáz oldalas krimivel, hogy a számunkra idegenül hangzó skandináv nevek rengetegében, többször is vissza kell lapoznunk, és átgondolnunk, ki kicsoda is valójában. Ettől eltekintve valójában jó a könyv, érdekes a történet, fordulatos a cselekmény, s nem fogunk csalódni, ha a kikapcsolódáshoz ezt a könyvet veszzük le a könyvespolcunkról. Egy krimi ajánlójában vétek lenne megírni mi a végkifejlett, hogyan bonyolódnak a szálak, mi motiválja a szereplők cselekedeteit. Az azonban leírható, hogy a cikkcakkos eseménysor, a több idősíkon zajló történések, és a meghökkentő, ámde logikus egymásutániság mesteri írói bravúr eredménye.

A krimi az a műfaj, amit sokan lenéznek, de azért életében mindenki legalább néhány esetben a kikapcsolódásnak ezt a fajta olvasmányélményt választja. Tudjuk, hogy vannak remek szerzők, akik a krimiírást mesteri fokon művelték, de a kiadott sok unalmas bűnügyi történet bizonyítja, hogy nem is olyan könnyű maradandót alkotni ezen a területen. Johnsrudnak ez a könyve azonban bizonyíték rá, hogy a mai kornak is már megvannak az élő klasszikusai, - hiszen a szerző alig múlt negyven éves - akinek krimijét kézbe véve nem fogunk csalódni.

http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=109354&mode=thread&order=0&thold=0

2016-05-03 10:05:21
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ