Egyetlen éjszaka blogturné - Deszy könyvajánlója
(kiadvány: Egyetlen éjszaka)
Ez a könyv egy hatalmas kérdőjel volt a számomra. Nem igazán olvasok északi könyveket, tényleg csak rettentő ritkán, és természetesen ez volt az első könyvem a szerzőtől is. A General Press kiadó érezhetően teljes szívvel a könyv mögött állt, ez határozottan biztató jel volt - mégis a fülszöveg, a boríró és a cím alapján nem voltam biztos benne, hogy egy egyszerű erotikusabb jellegű könyvre számítsak, vagy ennél többet is remélhetek.

Nos jelentem: többet.

Ez nem egy erotikus történet, valóban inkább a romantikus kategóriában a helye. A fülszövegben előkerülő üzleti élet pedig nem csupán egy kényszerű díszlet, hanem valóban fontos. David, a milliárdos üzletember nem egy újabb Grey, Natalia pedig nem egy újabb Ana. (Bár akik szerették a Szürkét, szerintem ezt is szeretni fogják.)

Főszereplőink elmerültek a pénzügyi világban, szívük-lelkük benne van a munkájukban. A különbség csak annyi, hogy Davidnek a maga erejéből kellett a szegénységből felkúsznia a csúcsig, míg Natalia nemesnek született - bár nőnek, így neki is megvolt a maga handicapje. David bosszút akar állni a nő családján - nem tudjok, pontosan miért -, és azért próbálja megkörnyékezni őt. Aztán hamar kiderül, hogy Natalia hűséges a családjához, David mégis újra meg újra visszatér hozzá. Közben azonban a bosszú sem szorulhat a háttérbe. 

Ez a konfliktus nagyon is izgalmas volt. Mi ugyanis végig tudjuk, hogy David hamarosan bosszút áll, miközben Natalia nem sejt semmit. És azt is tudjuk, hogy mennyire ellentmond egymásnak David és Natalia kapcsolata ennek a bosszúnak. Kifejezetten izgi követni, hogyan alakul ez a két szál, alig vártam, hogy robbanjon a bomba és kiderüljön, pontosan milyen következményei lesznek a dolognak. Sikerül-e a bosszú? És egyáltalán miért kell bosszút állni? Natalia vajon megérti vagy elárulva érzi magát? MI LESZ? (Igen, kicsit Monte Christós a történet.)

De emellett is izgalmas volt a könyv. Amit a fülszöveg ígér, az nem kamu. Valóban elmerülhetünk a pénzügyi világban, a szereplők sokat beszélnek üzletről, részvényekről és zajlanak az éttermek a szócsaták - szövetségeseket, üzletfeleket kell befűzni. Alapból nagyon izgalmas az üzleti világ dinamikája ilyen szempontból, és halmozottan az egy olyan országban, ahol a királyság és a nemesség intézményei is tovább élnek. A pénz, a hatalom, a rang jelent mindent. Nem szívesen merülnék el benne, de olvasni érdekes róla. 

Ahogy arról is, milyen küzdelmek állnak a főszereplők mögött. David a tipikus esete a szegény, de eszes és kitartó srácnak, ez volt talán a kevésbé izgalmas ilyen szempontból. Viszont Natalia szálán meg úgy alapból a történetben többször előkerült a kegyetlen himsovinizmus. A nőknek duplán meg kell dolgozniuk ugyanazért a pozícióért, mert a nemi sztereotípiák még nagyon erősek. Kifejezetten tetszettek azok a viták, amik a feminizmus és a nemi egyenjogúság témájában megestek a könyvben, és az is nagyon pozitív nyomot hagyott bennem, hogy egyértelműen problémásnak állítja be a női elnyomást a történet. Világos, hogy egy nő is lehet erős és határozott és okos és kitartó és elképesztően jó a munkájában. Aki pedig nem ezen az állásponton van a történetben, az nem tűnik fel túl jó színben. Gratula! Különösen nagy öröm, hogy ez a téma előkerül a könyvben már csak azért is, mert a milliárdos összejön a nővel sztorik általában - szeretjük vagy nem szeretjük őket - eléggé erősítik ezeket a nemi sztereotípiákat. David és Natalia egyébként jó párost alkotnak. Öröm volt látni, hogy képesek egymással (és egyébként egymástól függetlenül is) értelmes párbeszédeket folytatni, üzletről, kultúráról és sok minden másról, és nem csak rögtön egymásnak esnek. (Megtévesztő kicsit a cím.) Érezhetőek köztük a szikrák, nyilván van szex is a könyvben, de az arányok egész mások, mint amit sok hasonló könyvnél tapasztalni. Ott sok szex, némi romantikázás és háttérnek valami kis sztori is. Itt viszont az üzleti háttér komoly cselekményt is biztosít és érdekes környezetet, és emellé fér bele egy kis romantikázás és szex. (Viszont ha valaki ettől tartana, nem válik komorrá és unalmassá.)

Egyébként pedig ha nem lenne elég David és Natalia története - amúgy elég, mert meglepő fordulatokat is kapunk -, a történet olyannyira váltott szemszög, hogy nem csupán David és Natalia fejébe láthatunk bele. A legjobb barátok történetét például kifejezetten szerettem: David legjobb barátjának és üzlettársának, valamint Natalia legjobb barátnőjének már múltja van, és időről időre, még ha csak hangyalépésekben is, de az ő történetüket is megismerjük. (Bár ezzel együtt szívesen olvasnék róluk egy teljes kötetet.)

Szóval kifejezetten élveztem ezt a könyvet, még jobban is, mint számítottam rá. Ha valamibe bele akarnék kötni, akkor az az lenne, hogy a lezárást gyorsnak éreztem. Robbant a bomba, jöttek a csavarok, szinte minden lapon történt valami izgi, és ez még sokkal többet ígért, mint amit végül lezárásként kaptunk. Nem volt rossz, nem mondom azt sem, hogy nincs lezárva, csak jobb lett volna többet tudni, és egy ilyen előkészítés után részletesebben megkapni a sztori végét is.
 
2016-05-18 11:56:33
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ