Clifton-krónika 3 - Gabo olvas

Clifton-krónika 3. - 4.

Jeffrey Archer: Féltve őrzött titok 
 Clifton-krónika 3.
                                                               Lord Jeffrey Archer negyven év alatt több mint  35 regényt publikált. A sikert számokban lehet leginkább kifejezni: 97 országban jelennek meg könyvei, 33 nyelven. Az eladott példányszámok a 270 millió fölött járnak. Az életmű jelentős és fontos része a Clifton-krónika sorozata. Ennek harmadik és negyedik részéről olvashattok ebben az ajánlóban.
Jeffrey Archer egy szinte teljes századot felölelő családregényében a váratlan fordulatokat, az izgalmas emberi történeteket, a nem mindennapi életeket örökít meg. Majd az idő eldönti és Apám bűne című első két részről itt olvashattok bővebben, katt a kiemelésre.

Szeretem a családregényeket, ezt a sorozatot tényleg nem szabad kihagyni! Lord Archer valamit nagyon tud: mesélni! A saját életének eseményeit mesterien építi be regényfolyamába. Giles Barrington képviselővé választásának eseményei, a kampányról festett kép is ezeket mutatja. Az ötvenes évek angol választási harcai, az önkéntesek és a médiamegjelenésekről ad szemléletes képet. Nem csak a lejárató cikkek, de a tisztességtelen csalás is része ennek. Lord Archer mielőtt az írásnak szentelte idejét parlamenti képviselő volt 1974-ig a felsőházban.

A Clifton és Barrington családról szóló hétkötetesre tervezett sorozat harmadik része a
Féltve őrzött titok. Az olvasó persze tudja, ismeri ezt a titkot, amit a család féltve őrizget.
Rendre felvetődik, el kellene mondani, de mikor? Erre igazából soha nincs jó pillanat, aminek
sajnos súlyos ára lesz. Egy szimpatikus szereplőtől búcsúzunk el a regényben. Pontosan úgy,
mint az életben. A második világháború utáni időszakot bemutató epizódok nem hoznak igazi megnyugvást szereplőink életébe. Van itt egy váratlanul megváltoztatott végrendelet, ami nem kis meglepetést kelt, örökbefogadás, pénzhamisítás és maffia is. A problémák egy része ugyan megoldódni látszik, mikor újabbak merülnek fel. Don Pedro Martinez személyében. Ő egy gátlástalan, minden erkölcsi normát nélkülöző, aljas alakja a történéseknek.

Giles első házassága is viharosra sikeredik. Nem akarok poéngyilkos lenni, miközben olvastam
jól szórakoztam. Új karakterek is feltűnnek, Archer mesterien vezeti a szálakat.  A már jól bevált
a szereplők váltott szemszögéből kibontakozó drámákon át ismerjük meg az események menetét.
Sok apró humoros epizódot is beépítve az adott korszakról. Sokat megtudhatunk a társadalmi etikettről annak fontosságáról. Az angol arisztokrácia szokásai, gondolkodása jól megjelennek a sorokban. Különösen tetszettek a képzőművészeti részek, információk.
Ez a rész 1945 és 1957 közt követi a szereplők sorsát.

Harry Clifton íróvá válását is nyomon követhetjük. Ízelítőt adva az amerikai média működéséről a bestsellerek keletkezéséről. A családi drámát nem nélülözi egyik rész sem. Ármánykodások sora színezi az eseményeket. A napi élet alakulása a repülőgépek terjedése a hajók ellenében, az idő jelentős és fontos tényezővé válását adja még a regény. Úgy mesél a mindennapokról, hogy nincs üresjárat. Végig leköti az érdeklődést a színes és váratlan fordulatokon alapuló családtörténet.

A befejezés tragikusan drámai, letehetetlenné teszi ezt a részt is, de nem árulom el a titkot, miért!

http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/05/clifton-kronika-3-4.html

2016-05-18 14:51:50
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Tegnap reggel még azt hittem, a családom úgy tökéletes, ahogy van, és anya sosem hazudna nekem vagy apának. Tévedtem. Néha elég huszonnégy óra, hogy összeomoljon egy egész életnyi illúzió....
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ