Két világ ajánlója a Holdponton
(kiadvány: Két világ)

A németek lerohanják Lengyelországot, Jan Grabowskinak, a lengyel pilótának az egységével együtt külföldre kell menekülnie és onnan harcolnia tovább az országáért. Nehéz döntést kellett hoznia, hiszen a feleségét hagyta hátra a háború sújtotta Lengyelországban. Rulka, a felesége, nővérként dolgozik Varsóban. Mind a ketten hősiesen segítenek az országukon és a lakóin, életüket sem féltve, de a háború elszakítja őket egymástól.

 

Louise, a fiatal tanárnő, kénytelen Londonból vidékre költözni a tanítványaival. A háború, a bombázások elől menekítik el a gyerekeket a fővárosból, olyan helyre, ahol nagy valószínűséggel biztonságban vannak és tovább tanulhatnak. Tovább élhetnek, de elszakítva a szüleiktől. A vidéki településen a gyerekeket különböző családok fogadják be és vigyáznak rájuk, mint saját gyermekükre, amíg a szülőknek Londonban kell maradni. Louise és két tanítványa a falu fogadójában köt ki.

Louise munkája óriási felelősséggel jár, miközben felszabadul, távolabb kerül erőszakos apjától. A szüleitől nem akar elszakadni végleg, ezért a bombázások ellenére is meglátogatja őket, ha teheti. Az egyik ilyen vonatúton védelmébe veszi az angolok által lenézett lengyel pilótát, aki Angliából harcol a németek ellen. Louise és Jan között különleges, de feszült kapcsolat alakul ki. Szerethetik-e ők egymást, amikor a férfinak felesége van, a nőnek meg vőlegénye?

Jan és Rulka örök hűséget fogadtak egymásnak, de a háború elszakítja egymástól őket. Lehet két ember hű önmagához és egymáshoz is, akkor, amikor csak remélni tudja, hogy él a másik. Vagy a szörnyű híreket hallgatva, átélve a háború borzalmait, inkább azt reméli, hogy már nem is él?

A történet fő szála Louise és Anglia, de közben olvashatjuk a lengyelországi eseményeket és Jan szenvedését, őrlődését. Létezhet örök szerelem, a szerelem kitarthat éveken át úgy is, ha nem is látjuk a másikat, nem tudjuk, mi van vele? Élhetünk úgy teljes életet, ha a lelkiismeretünk, a hűségünk máshova húz?

Mary Nichols nagyszerűen egyensúlyoz a hiteles történelmi események és a szerelem, a romantika között. A Két világ drámai és mai történet. Háborúk ma is vannak, szerelmek, családok ma is elszakadnak egymástól. A Két világot nem csak nőknek kell olvasni, hanem férfiaknak is, olyan embereknek, akik el sem tudják képzelni, milyen károkat okoznak azzal, ha háborút robbantanak ki „kényelmes karosszékből” nézve. Mennyi ember életét teszik tönkre önös érdekből.

 A Két világ az ember szemszögéből mutatja meg a háborút, mit tehet az ember lelkével, képet kapunk a borzalmakról, de mindent átitat a romantika, az érzelem, és nem a katonai, háborús manőverek kapják a fő hangsúlyt. Olyan emberekről szól, akik a háború poklában is próbálnak boldogak lenni, hűek magukhoz és az elveikhez is.

http://holdpont.hu/2016/10/cs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k/content/mary-nichols-k%C3%A9t-vil%C3%A1g

2016-10-06 11:39:32
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ