Csontfa - Gabó olvas
(kiadvány: Csontfa)
Greg Iles kivételes tehetségű író, ezt hosszú évek alatt bizonyította eddig regényeinek világsikerével, olvasói hatalmas táborával.

Penn Cage és társai a Lángoló kereszt főhősei folytatják a kalandokban és drámákban nem szűkölködő nyomozást a múlt sötét titkai után. Családregénybe oltott krimi, politikai háttérrel, összeesküvés-elmélettel megspékelve.

A Lángoló kereszt ugyanis csupán egy trilógia nyitókötete volt. A friss sztorit a szerző részben történelmi tényekre, részben személyes tapasztalataira építette fel, regényének helyszíne ugyanis ismét otthona, a Mississippi folyó partján megbújó Natchez, a tipikus délnyugat-amerikai kisváros minden jellegzetességével. Sajnálatosan ideális terepe ez a ’60-as évek polgárjogi mozgalmainak emléket állítva, ahol, a Ku-Klux-Klannál is mélyebbre süllyedő csoport a „legmagasabb körök” áldásával követi el embertelen, fajgyűlölettől fűtött borzalmas tetteit.


A Csontfa már "gyökeret eresztett", megjelent és kellően fontossá vált az előzménytörténetben is. Mindenki ezt a fát akarta megtalálni, oda akart eljutni a Mississippi mocsárvilágában lévő mitikussá vált ciprushoz. Ez az a hely, ahol a dráma kiteljesedik, a szálak összeérnek. Itt van minden bizonyíték és megdöbbentő valóság a múlt titkairól. Van, aki egyébként megkérdőjelezi a fa létezését is.

A Csontfa létezik, nem legenda. Története összetett, sűrű, ahogyan a Lángoló kereszt is volt. Alapos és mesterien kidolgozott végig a regény, semmi üresjárat. Minden mindennel összefügg, bár hőseink nincsenek könnyű helyzetben. A jelen eseményei (Katrina hurrikán) mögött, ami 2005-ben játszódik a szálak messze a hatvanas évekig nyúlnak vissza. A Lángoló kereszt témája tovább folytatódik, hiszen a fő szálak nem lettek lezárva: Az amerikai Dél kisvárosának, Natcheznek a polgármestere, Penn Cage bajban van. Apját, Tom Cage-t a köztiszteletben álló orvost gyilkossággal vádolják meg. Tomnnak menekülnie kell. Ez azonban csupán apró, bár fontos kiindulópont egy sokkal komolyabb történethez.

Negyven év távlatából bizonyítékokat és okokat kideríteni nem egyszerű. FBI, helyi korrupt rendőrök és a KKK ellen kell izgalmas nyomozás során az igazságnak fényre jutnia. Penn Cage meséli a történéseket, amikor ő nincs jelen veszi át az író a szerepét.

Sodró és feszült, szenvedélyektől hevített a regény eseményeinek sora. Alaposan kidolgozott, remek karakterek, Amerika sötét titkai, rasszizmussal és szerelemmel, korrupcióval. Több ez mint az alapot adó történet, hogy egy fekete fiú fehér lányt szeret. Izgalmas utazás az amerikai Dél legsötétebb titkaihoz, nem kevés erkölcsi dilemmával. A szereplők egyéni vívódásai nem szenvedősek, de gondolkodásra késztetik az olvasót. Az érthető motivációjuk mellett a szerző meghagyta az olvasónak a lehetőséget saját teóriája kialakítására. A mély tartalmi mondanivalók, nem csak a krimi szerelmeseinek, hanem minden műfaj kedvelőinek is élvezetessé teszik az olvasás élményét. Varázslatos erővel bír, sokrétűen izgalmas könyv, senkit ne riasszon meg az oldalszám. A történet viszi az olvasót, letehetetlenné válik, pedig a trilógiák középső része afféle töltelék szokott lenni, itt erről szó sincs. Szépen kerekedik a történet, nagyívű, fordulatokban bővelkedő mindvégig. A szálak pedig az amerikai történelmi múlt talán legnagyobb tragédiáihoz és rejtélyeihez vezetnek: John F. Kennedy, Robert F. Kennedy és Martin Luther King megöléséhez.

A nyomozás során Penn is sok meglepő dolgokat tud meg saját családja múltjáról. Segítségére van menyasszonya, Caitlin a bájos és agilis újságírónő. Meghökkentően kitartó, hatalmas szenvedéllyel veti bele magát a titkok sűrűjébe. Ő lesz az, aki elsőnek jut el és talál rá a misztikus kivégzőhelyre a Csontfára. A családi titkok az ellenfél oldalán sem szűkölködnek meglepő és gyomorforgató titkokba. A Knox családnak is vannak takargatni valójuk, még, ha némi megértést is érez feléjük az olvasó, fel nem menti egyiküket sem. Hátborzongató lesz ez a családi titok, annyi bizonyos! Egyéni drámák, sorsok és a politika, szerelem és a múlt keveredik mesterien ezúttal is. Alapos és gondolkodásra készetető, szórakoztató regény, méltó folytatás lett a Csontfa.


Egyetlen negatívum jut eszembe a könyv olvasása után: mikor jön a harmadik rész, a végső megoldás?

A teljes recenzió itt olvasható

 

2016-10-26 10:54:57
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ