Esti iskola - Gabó olvas
(kiadvány: Esti iskola)

Lee Child legújabb, immár 21. Jack Reach története február végén került a haza könyvesboltokba. Az Esti iskola címet viselő regényben Reacher még katonai rendőrként jelenik meg, tagja a hadseregnek, 35 éves. Kicsit más oldaláról ismerjük meg a máskor magányos igazságosztót. Életének egy korábbi epizódja került ugyanis a regény lapjaira. 1996-ban járunk, Németországban játszódik az események sora.

Lee Child remek karaktert alkotott Reacher személyében. Nem tudom megunni. Most sem csalódtam benne, bírom Reacher fanyar humorát, elveit, az egész személyiségét. Ebben a történetben a kedvenc katonai rendőrünk mellett több egyéb szereplő is visszatér, akik néhány előző regényben szerepeltek. Rögtön a legelején Garber tábornok, aki Reacher mentora, felettese. Miután Jack éppen megkapta a második Becsületrend kitüntetését, a tábornok magához kéreti és új feladattal bízza meg. Visszaülteti az iskolapadba, esti iskolába küldi. Amiről hamarosan kiderül, egy titkos, fedett küldetést rejt. A másik két tanuló a CIA és az FBI képviseletében van jelen. Ez ugyan alátámasztaná a tanfolyam értelmetlen elnevezését, ám hamarosan kiderül: valóban titkos akció részes lett a három kiválasztott ügynök.

A katonai megfigyelők egy alvó sejtre bukkantak Hamburgban. Dzsihádisták, leendő terroristák alkotják., akik remekül beépültek a társadalomba. A megfigyelők érdeklődését a "százmillió dollár" kelti fel. Miféle katonai titok vagy fegyver érhet ennyi pénzt? Ki áll mögötte, ki az eladó, ki a vásárló. Lee Child mesterien fonja a történéseket, a látszólag jelentéktelen epizódok később hangsúlyossá válnak. Ez a történet talán kevéssé akciódús, vagy pörgős, lényegesen kevesebb véres elemet tartalmaz. Akik az eddigi keményebb történetre vágynak, most az izmok helyett agymunkát kapnak. Recher mellett feltűnik régi segítője Frances Neagley, majd később Manuel Orozco is képbe kerül. Aprólékos puzzle-darabkák alapján kezd a kép kirajzolódni. Egy amerikai katona, aki eltávozásról nem tért vissza egységéhez, egy meggyilkolt prosti és a százmillió dollár rejtélye a regény alapja. Ami Európa biztonságához vezet. Elképesztően aktuális, mai a téma. Néhány elvakult, mániákusan hű ember, akik egy beteg eszméhez hűek. Az ő kezükben van milliók ártatlan élete.

Az olvasó sem tudja sokáig, mi is készül, ki a hunyó. A feszültség tapintható, izgalmas és váratlan fordulatok alkotják a történetet. Lee Child játszik az olvasó idegeivel is, mire ad valami támpontot
a nagy dolog hátteréről. Meglepő fontosságot kap Jack katonai nadrágja, ami a hadseregen belüli, raktározási anomáliára utal. Annyit elárulok, ez rejti a megoldást. A neonáci csoportosulás, a "Németország a németeké" pedig színezi az alapos verekedésbe torkolló eseményeket. A terrorizmus félelmetesen és folyamatosan erősödik, elgondolkodtató hátteret kap az olvasó erről is. Az akkori politikai helyzetről jó képet ad, a bizonytalanság és a nagyhatalmak erősödése vagy a polgárok biztonsága ami hangsúlyossá válik. A terroristák is mindenütt ott vannak, a világ nincs biztonságban. Az akkori biztonsági rendszerek mára még fejlettebbek, hatékonyabbak lettek. Talán, remélhetőleg.

A történet másik kulcsfigurája egy négy hónapja eltűnt amerikai katona. Ez is eleinte mellékszálnak tűnik, mire Reacher kilogikázza és sejteni kezdi az összefüggéseket. Egy alaposan és hosszú évek alatt kidolgozott rablás nyomaira bukkan. Mit is rejt az elfeledett katonai raktárak mélye, mi lapul ott évtizedek óta? Nem kis meglepetést ad, történelmi háttérrel kiegészítve. Ki is Davy Crokett, milyen szerepe van a regényben? Mire készül egy német cipőárus nagykereskedő, mennyire hatékony a német rendőrség és az amerikai katonai elhárítás közös munkája? Hogyan hat ez Európa nagyvárosainak biztonságára? A bronz hatszög, sas formájú domborművel megérdemelten járt Jack Reachernek és társainak.

Igen, számomra ez is egy jó Jack Reacher könyv a kevesebb akció vagy véres jelenet ellenére is.
A szereplők, és a fordulatok jól kitaláltak, hatásosak. A lelkes olvasó azt kapja amit vár, egy jó kis katonai krimit, ami leköti a figyelmét! Jól felépített, jó történet, lehet gondolkodni, de nincs túlmagyarázva. Hatásos és meglepő fordulattal zárul. Ami kissé meglepő volt a szex részek. Eddig ezek részletezését kerülte Lee Child. Most igen alapos, bár érzékletesen finom leírást kapunk Marion és Jack ezen kalandjairól, játszadozásairól. Az tetszett nagyon, hogy az előző, Néma város komor, sötét hangulata után Child bátran újított ismét. Egy gondolkodásra késztető regényt írt, kevesebb véres jelenettel, akcióval, ami mégis megállja a helyét a Jack Reacher sorozatban. Jack humora, gondolkodása miatt az ügy hasonlatos egy kirakóhoz, egy keresztrejtvényhez. Jó kis fejtörő!

A teljes recenzió itt olvasható

2017-03-03 13:10:29
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ