Menedék - Gabó olvas
(kiadvány: Menedék)

"Az életben az a legnagyobb öröm, hogy tele van második lehetőséggel."

A megindító, kellően romantikus történetek nagymestere Nicholas Sparks, valóban bestseller szerző. Jó néhány regénye került filmvászonra. A Menedék mellett az Éjjel a parton, Üzenet a palackban, Szerelmünk lapjai és a Kedves John is látható többek között vásznon.

Igazi romantikus történetre számítottam az eddig olvasottak alapján, bonyodalmakkal illetve krimiszállal megspékelve. Nem is csalódtam, éppen erre volt most szükségem. Megmutatja, hogyan és miért lehet az életet újrakezdeni, hogy mire is képes egy vadállatian zsarnok férj, aki visszaél a hatalmával. A főhősnő, pedig azt hiszi, hogy nem lehet már boldog. A történet persze elég kiszámítható, nem mondható teljesen egyedinek, de a végkifejlet hoz meglepetést. Felbukkan a történetben ellenpólusként egy egyedülálló, két gyermekes, megözvegyült férfiú, akit az élet viharai szintén megtépáztak. Sorsuk elrendeltetett, az isten és Sparks is egymásnak teremtette őket. A Sparks könyvek történetei könnyen belopják magukat az ember szívébe.Nicholas Sparks bátran használta a képzelő erejét. Kemény témát választott, mert a családon belüli erőszak és bántalmazás sajnálatosan aktuális, és mindezt komolyan is közelíti meg. Nem túlírt, megfelelő terjedelmű, alapos a karakterábrázolása, különösen kevin alakja tökéletes. Ő nagyon szemléletes lett, a többieket tetteik alapján ismerjük meg jobban. Kibontakozik lassanként mindenkinek a saját története, életének drámája.


Egy titokzatos, gyönyörű nő érkezik Southportba, a tengerparti kisvárosba. Érezhetően fél, és menekül a múltja elől, amiről nem beszél. A múlt fizikai és lelki sebei elől menekülő, boldogságra vágyó,Katie új életét itt akarja felépíteni, újrakezdeni. Munkát vállal a helyi vendéglőben, házat bérel, nyugalomra vágyik. Lassan, lépésről lépésre nyit a világ felé. Áthatolhatatlan érzelmi falakkal védi magát, ami felkelti a kisváros boltosa és két kisgyermeke figyelmét. Alex, a volt katonai nyomozó, mint valami Jack Reacher-light figura tűnik fel életében, válik lassan biztos ponttá. Barátságukból vonzódás, majd szerelem lesz, ahogy az várható. Vacsorameghívások, tengerparti piknik, fürdés, borozgatás a naplementében, ahogy az kell. Katie lépésről lépésre újra megtanul bízni Alex-ben és a gyerekekben. Kap tőlük egy kerékpárt is, ami kibontakozó közös életük első fontos lépése lesz. A gyerekek is vágynak egy anyapótlékra, Alex ugyan gondoskodó apa, de anyára szükségük lenne.


A Katie karaktere körül érezhető sűrű titok fátyla lassan lebben fel, mire el meri mesélni életének sötét részét a férfinak. Alex története is megrázó. A frissen megtalált boldogságukra a fenyegető múlt vet árnyékot. Bostonból megérkezik a titokzatos idegen, Katie férje... Kevin rendőrnyomozó és alkoholista, szadista vadállat.

A többi már kitalálható, de olvassátok el, izgalmas és kalandos, drámai fordulatot vesz a regény cselekménye. Sparks állandó témaként foglalkozik a szerelemmel, a sorssal és a második eséllyel. Történetei mindig egy tragédia köré fonódnak, amely próbatételként nehezedik a hősökre. Ezúttal is a két felnőtt tétova boldogságkeresése ad jó alapot, akiknek a gyerekek is drukkolnak az egymásra találásban. A könyv sikerét a filmes feldolgozás is erősíti. Tipikus Sparks stílusa: idilli helyszín, kicsit naivan romantikus történetfelépítés, valami árny a múltból, de mégis olyan szép, lelket simogatóan andalító, mint a tengerparti naplemente.

Maga a történet ugyan emlékeztetett az Egy ágyban az ellenséggel c. filmre, ez az egyetlen komoly bajom csupán. Kevin mondjuk picit sok volt a végén, elképesztő, amit művelt. Jo alakja pedig a legérdekesebb lett. Ő végig gyanúsan sejtelmes alakja az eseményeknek. A titokzatos szomszédról meglepő és váratlan dolog derül ki a történet lezárásában. Eredeti, egyedi befejezést adva ezzel a regénynek.

A teljes recenzió itt olvasható

2017-04-05 10:36:07
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ