A döntés - Könyvjelző blog
(kiadvány: A döntés)


"Nem tudtam, hogy az átlagos, hétköznapi életet élő családunkra alattomos tragédia 
leselkedik.”
 
Hogyan bukkantunk rá a regényre?
I: A kiadó friss megjelenéseit között szemezgettünk. Mind a ketten felfigyeltünk erre a könyvre. A borítója szerintem nagyon szépre sikerült, és a címe is érdekesen hangzott. A legnagyobb hatással mégis a fülszöveg volt rám. Ilyenkor a fantáziám azonnal pörgésbe
kezd, és máris felvázol egy történetet. Nagyon izgalmas volt, annak ellenére is meg tudott lepni, hogy voltak olyan részek amikre számítottam. Faltam a sorait, és alig vártam, hogy a végére érjek. Örülök, hogy jól döntöttünk, és adtunk esélyt egy ilyen műfajú könyvnek is.
P: A kiadó kínálatát nézegettük, hogy miről írnánk szívesen, és ezt a regényt mindketten kiszúrtuk. Én kicsit féltem, hogy esetleg túl „félős” lesz a regény, de szerencsére teljesen alaptalan volt a félelmem. :)

„Apa kis hercegnője, anya angyalkája.”

A fülszöveg kellően felcsigázza az olvasót, nem tartottunk tőle, hogy nehéz lesz a döntést feldolgozni?
I: Maddie szemén keresztül megismerjük a döntést, és vele éljük át az egészet. Egyszerre borzasztott el, és csigázott fel a döntés. Szörnyű belegondolni, hogy milyen lenne, ha ilyen
Maddie (forrás)
elé állítanának. Nem vagyok még anyuka, de így is átéreztem a helyzetet. Én biztos nem tudnék dönteni a gyerekeim élete és halála felett. Egy nagyon fájdalmas történetet vártam, és úgy gondolom meg is kaptam.

P: Egyben felcsigázott és féltem is, ahogy fentebb is írtam. Viszont a kíváncsiság győzött. A téma semmit könnyedséget nem ígért, hiszen hogy is lehet egy ilyen döntést meghozni? Hogy lehet egy anyától ezt kérni? Tudtam, hogy ez a történet fájdalmas lesz és semmi vidámságra ne számítsak benne.

„Le akartam nyesegetni Annabel szárnyait? Örökre megtartani kisgyereknek – az én csöppségemnek?”

Érdekes a könyv idővonala, fordítva halad, mint ahogy előre gondolnánk, tetszett ez a csavar?
I:
A történet már magával a döntéssel kezdődik. Maddie-nek iker gyermekei vannak, egy lány, és egy fiú. A gyerekek születésnapjának az estéjén megjelenik az ajtóban egy símaszkos idegen, aki döntés elé állítja Maddie-t, választania kell melyik gyermeke éljen tovább és melyik haljon meg. Visszaemlékezésből tudjuk meg, hogy Maddie a fiát választotta, és ezért a lánya meghalt. Eltelik három hónap, és Maddie még mindig küzd a döntése miatt. A családja már nem ugyan az mint volt, a fia nem áll vele szóba, a férje pedig a munkájába menekül. Ő

pedig nem tud ezek után normálisan élni. Nem érti, hogy történhetett ez meg, és miért választotta a fiát a lánya helyett. Az önvád, és kétségbe esés árasztja el a nőt, és próbál vissza emlékezni, miért is alakultak agy az események. Megismerjük Maddie múltját, még a gyerekek előtti éveket. Miként ismerkedett meg a férjével, hogy élték meg a gyermek várás hírét, és milyen szülőké váltak ők. A homályos kép egyre tisztább lesz, és sok mindent megtudunk Maddie által. Az élet még se annyira szép, mint ahogy a külvilág látja.
P:
Érdekes volt ez a fordítás, én azt hittem, hogy a döntés lesz a könyv csattanója, ehelyett a következményivel kezdődik a regény. Szörnyű ez az élethelyzet és nem csoda, hogy ennyire nehezen lép túl, illetve nem is tud túllépni rajta Maddie, remekül adta át az Írónő a gondolatait. Féltem is kicsit, hogy a megvariált sorrend miatt nem lesz elég izgalom a könyvben, de nagyot kellett tévednem. Ez a csavar, pedig különlegesebbé tette a történetet.

„…ez az anyák kötelessége: megőrizni a titkokat, ha azok lerombolhatják gyerekeik világát.”

Maddie az anyuka, akire kényszerítik ezt a kegyetlen döntést, ő meséli a történetet, mit gondolunk róla?
I: Maddie élete eddig mindig jól alakult. Egy szép házban lakik, két gyönyörű gyermek

édesanyja, és ott van Dom a férje is aki mindent megtenne családjáért. De az ikrek
Dom (forrás)
születésnapján minden megváltozik, és a tökéletesnek hit életről lehullik a lepel. Megtudjuk milyen is valójában Maddie élete, és miket kell átélnie neki és gyermekeinek. Egy anyát kegyetlen döntés elé állítanak. Egyből föltettem magamnak a kérdést. lehet ugyan úgy szeretni, vagy valakihez egy kicsit közelebb húz a szív, és az érzelmek. Maddie is ezekre keresi a választ. Egy percig se tudtam rossz szemmel nézni rá. Úgy gondolom a lehető legjobb döntést hozta. Izgalmas volt vele együtt át élni, a múltat a jelent is.
P: Kezdetben inkább csak a mélységes szomorúságát látjuk és kevesebbet ismerünk meg belőle. De az Írónő jól kifejt mindent. Megismerjük a Maddie és Dom kapcsolatának alakulását, hogyan viseli a nő a váratlan terhességet és hogy viselkedik anyaként. A gyerekeit helyezi előtérbe, ők az élete. Mondhatnám, hogy tetszett ez az odaadás, de ilyen egy igazi szülő. Ezért az tetszett jobban, hogy nem hagyja el magát háztartásbeliként, vannak saját gondolatai és próbálja érvényesíteni az akaratát. Bár egy ilyen férj mellett, mint Dominic, elég nehéz.


„Készülj fel a felkészülhetetlenre…”

Meglepetésből nem volt hiány, mindent egybe vetve, szerettük a regényt?
I:
Nekem nagyon tetszett, és örülök, hogy megismertem ezt a történetet. Gyorsan haladtam

vele, és talán az értékelésen is látjátok, hogy nehéz róla úgy írni, hogy ne spoiler-ezzük el az
eseményeket. Izgalmakban nem volt hiány, még ha sokszor én magam előbb rá jöttem mint maga Maddie. Mégis mindig volt valami új fordulat ami fenntartotta a feszültséget, és a kíváncsiságot.
P: A kezdeti lassú tempó után csak úgy özönlöttek az újabbnál újabb bombák, amiket a fejezetek végén dobott be az Írónő. Újra és újra meglepett, amikor új részletek derültek ki és emiatt végig lekötött a regény. Jobban szeretem a kevésbé agyalós regényeket, de ez igazán kellemes csalódás volt, sokkal jobban tetszett, mint gondoltam. És hiába nem szeretem az ilyen agyalós regényeket, a rejtély megoldása jobban lekötötte a figyelmemet, és így fel se tűnt, hogy nem az én műfajom.


„Sose szoríts sarokba egy fenevadat!”

Kedvenc jelenetem:
I: Talán amikor Maddie rájön az igazságra.
P: Nincs sok igazán boldog jelenet és azok közül tudnék választani, de azt hiszem a könyv legeleje lenne a kedvencem.
Kedvenc szereplőm: 
I: Maddie
P: Aiden.
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak ajánlanám akik szeretik a lelkileg nyomasztó könyveket.
P: Én féltem kicsit a pszichothriller címkétől, mert nem szeretem a félős regényeket, de nem volt rá okom, kiderült. Ha akad még olyan, akit ez tart vissza, bátran vágjon bele, mert valóban fellelhetőek benne ilyen elemek, de főleg Maddie lelkivilága miatt.
Értékelésem:
I: Engem teljesen beszippantott Maddie története, hihetetlen volt át élni ezt az egészet. Úgy gondolom megérdemli a 4,5 naplót.
P: Nem bántam meg, hogy elolvastam, mer nem baj, ha néha mást is olvasunk, de mégse teljesen az én világom, ezért 4 lufit kap.
 
2017-07-20 14:35:58
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ