Mondd, te kit választanál?
(kiadvány: A döntés)

A domestic noir minden bizonnyal az utóbbi évek legdivatosabb műfaja, mint arról egy korábbi cikkünkben  is írtunk. Ezt mutatják a témába, műfajba illeszkedő, sorra megjelenő kötetek is. A Lány a vonaton, a Zárt ajtók mögött után itt a legújabb is, Samantha King A döntés című regénye, mely magyarul a világpremierrel egy időben a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg. Ráadásul a kötet az év pszichológiai thrillere hangzatos címmel büszkélkedik. Hamarosan kiderül, mennyire jogos ez a minősítés.

 

Az év pszichológiai thrillerétől az ember lebilincselő izgalmat, váratlan fordulatokat, vérfagyasztó helyzeteket és idegölő bizonytalanságot vár. Samantha King rejtelmes című regénye is ezzel kecsegtetett, pláne, miután a témáját megtudtam. A történet középpontjában ugyanis egy anya döntéskényszere áll, mely szerint két gyermeke közül kell választania. Hátborzongató ötlet. Elképzelni, hogy egy gyilkos arra kényszerítsen valakit, hogy válasszon a gyerekei közül, melyik maradjon életben és melyik haljon meg, hajmeresztő, még annak is, akinek egyébként nincs saját gyermeke. Így kicsit félve vettem a kezembe Samantha King kötetét, mivel tartottam a nagy lelki megrázkódtatástól, amit egy ilyen téma kibontása okoz. De felesleges volt. Bár a gondolat valóban félelmetes és zseniális, mégsem volt annyira vérfagyasztó vagy lelkileg megterhelő a regény olvasása, mint vártam. Az írónő valószínűleg saját maga is visszarettent ennek az ötletnek a végletekig elmenő kibontásától. Persze ez nem baj, így legalább el tudtam olvasni, a kötet pedig így is elég izgalmas és ötletes maradt.

A regény története – mint ahogyan a műfajra jellemző – idilli családi állapotból indul ki. A hősnőnek, Maddie-nek mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyönyörű gyermek, kertes ház egy jó környéken. Ám egyszerre minden összeomlik. Az ikrek tizedik születésnapjának reggelén egy símaszkos idegen állít be hozzájuk, és arra kényszeríti, hogy válasszon a gyermekei közül. A fia vagy lánya maradjon életben? Maddie összeomlik, mindene odavész, még az emlékei is. A romjaiból próbálja újjáépíteni önmagát és tudatát is. Vajon mi is történt azon a tragikus reggelen? Kiben bízhat meg? Veszélyben van-e még a családja? A regény igazi tudat játék. Az olvasónak Maddie-vel együtt kell felépítenie a múltat a nő töredezett és sokszor megbízhatatlan emlékeiből.

A regény két részre tagolódik. Az első részben töredékek villannak fel a múltból a látszólagos jelen képeivel vegyítve. Majd a második részben következik a kirakós darabjainak összeillesztése, a rejtélyek megfejtésére tett kísérlet. A történetvezetés ilyen jellegű felosztása érdekes és ötletes, de sajnos cselekmény mégsem kiszámíthatatlan. Persze, az a műfaj jellegéből is adódik, hogy szinte előre sejtjük mi fog történni, ki a rossz ember és milyen szörnyűségek történhetnek egy családban, hiszen már jó pár domestic noir művel megismerkedhettünk az elmúlt években. Ilyen szempontból nincs új a nap alatt, a regény nem írja felül elvárásainkat. Ettől függetlenül mégis izgulunk, vajon Maddie mikor jön ugyan arra a következtetésre, mint mi, vajon hogyan fog megoldódni a család élete.

Bár a regény karakterei jól kidolgozottak, élők, mégis kissé sablonosak. A főhősnő a megszokott gyermekeiért élő, önfeláldozó, akaratgyenge nő, aki a fejét homokba dugja a megszokott életét fenyegető jelek elől. A többi szereplő is ismerős lehet, olyanok, mint a körülöttünk élő átlagemberek, akikkel nap mint nap összefutunk. Megtévesztően normálisak. A karakterábrázolás legnagyobb erőssége mégis az a szépen levezetett lélektani ív, amellyel a fontosabb hősök jellemfejlődését felépíti.

Bár nem nevezném el az év pszichológiai thrillerének, összességében A döntés egy remekül felépített, fordulatos, izgalmas lélektani krimi. Az olvasása nem fog álmatlan éjszakákat okozni, de azért a hatása pár napra biztosan megmarad. Hiszen ki ne merengene el azon az abszurd helyzeten, hogy mit tenne, ha két gyermeke közül kellene választania. Lehetne-e jó döntést hozni? Egyáltalán képes lenne-e választani? És aztán tükörbe nézni? Samantha Kingtől kapunk erre a hidegrázós kérdésre egyfajta válaszalternatívát. Érdemes elolvasni.

A teljes recenzió itt olvasható

2017-07-20 14:55:38
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ