Hosszú az út - Gabó olvas
(kiadvány: Hosszú az út)

A Hosszú az út egy nagyszerű történet egy fiatalemberről, aki elveszít mindent, hogy megtudja, mi is fontos életében. A szerző a zenét és a Nashville-t használja erre a történetre, ami tele van szívvel és lélekkel. Ez alapvetően a tékozló fiú történetének modern megidézése.

A regény egy gyönyörű és szívbemaradó történet egy tékozló fiúról és az életen át tartó utazásról. Keserű tapasztalatok árán jut el oda, hogy azt kívánja, bár másképp tette volna a dolgokat. Vagyunk ezzelígy néhányan, mindenki életében akad hasonló. Egy jól ismert és sikeres vándorprédikátor apának köszönhetően a fiú, Cooper 'Cövek' O'Connor életét ismerhetjük meg. Kettejük kapcsolatát
a szülők tiszta szerelme, majd az anya halála fűzi szorosra. A srác ekkor alig négy éves. Anya nélkül, apja vándoréletmódja nem vált hasznára, bár rajongva szerette fiát az apa. A gyerekekre jellemző alázatos odaadást felváltja a kamaszkori lázadás. Cooper tehetséges és tanult zenész lett apja mellett, sikerre vágyik. Azonban a tehetség kevés önmagában. Azt akarja járhassa a saját útját, önmagára támaszkodva - apja kívánságai ellen. Apja félti, nem akarja hogy "tucaténekest" csináljanak a fiúból. Amikor egy heves vita után lelép otthonról egy szál gitárral és apja félretett pénzével hamar rádöbben: kicsit más a világ, mint azt ő képzeli.

Cooper ragyogó dalszerző, jó képességgel, de az élet gyorsan változik körülötte. A nagy összecsapás apjával elkerülhetetlen. A zene olyan univerzális nyelv, amely átlép minden akadályt és határt, összekötve a tömegeket. Nem mindegy eljátszok egy dalt, vagy átélem és úgy adom elő, erre tanítja fiát is. Szívből szóljon a zenéje.Őszinte leszek, a történet egy kicsit lassan, körülményesen kezdődött számomra. A regény három fejezetéből az első elég messziről indult, majd fokozatosan behúzott és felpörgött. Ugyanis a kiégett, önmagával meghasonlott negyvenes éveiben járó férfit ismerhetjük meg, aki "véletlen" belebotlik egykori szerelmébe. Visszafelé bontakozik ki a történet, ismerjük meg a kapcsolatukat és személyes tragédiájukat. Daley a pincérlányból lett slágerlistás énekesnő és Cooper szerelme azonban másokon is múlik. A siker pillanatnyi, az emberi féltékenység, a menedzser pénzéhessége csupán pénzt lát a két tehetséges fiatalba. Milyen titok lappang a háttérben, miért tartott soká, miért lett túl hosszú az út, amíg hazaért Cooper? Itt-ott döcögős és néhol túlságosan amerikai volt. Sok olyan dologról írt, ami ott természetes, itt Európában szinte elképzelhetelen.
Ez a történet és a karakterei a végtelen szabadságról a zene szeretetéről, hatásáról mesélt nekem. Érezhető Martin alapos zenei tudása, ismerete. Nem csak a gitártipusok, dalok és előadók vonatkozásában, de az egész szabadság és zene szoros kapcsolata Amerikára annyira jellemző.
A bibliai részek sem zavaróak, finoman adagolja, nem nyomja az olvasóra a nézeteit. Fogyasztható
és tanulságos. Soha nem olvastam ilyen könyvet. Charles Martin remek író, mondataival szíven talált. Aki szívmelengető, léleksimogató történetre vágyik, megtalálta.

A lelkiismeret magában foglalja a megbocsájtás képességét. Ha hibáztunk is az életben, ki más lenne, aki mellettünk áll, mint a szülők? Az apa szeretete sok egyéb apró módon megnyilvánul fia felé. Az összetartozást és a családi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza, ne várjunk, ha felismertük tévedésünket. Cooper elkésett, ahogyan Martin írja: "Egy halottól nem tudsz bocsánatot kérni."

Ez pedig további konfliktushoz vezet, élete már soha nem lesz az, ami volt, vagy lehetett volna. Ezt sem értettem, miért kellett húsz évet várni, amíg eljutott oda, hazatér? Apja is figyelemmel kísérte a fia sorsát, óvta, segítette amennyire tudta láthatatlanul. Ebben a regényben benne van a boldogság keresése, a szeretet, a szerelem, majd a kétségbeesés. Ezt követi a szomorúság és a tehetetlen düh.
A felismerés, amikor már késő, nincs jóvátételre mód. Martin érzékeny húrokat pendít meg az olvasóban, megható történet a szeretetről, az apa fiú kapcsolatról. Hogyan lehet új életet kezdeni egy tragédia után?

Egy nyitott szív képes felismerni a problémákat. A zene terápia, összetartja és közel hozza egymáshoz az emberekt. Elfeledteti a hétköznapok súlyát, felszabadít és feltölt. Olvasd el és megtudod mire értem. A varázslatos tájleírások, a vadregényes hegyek idilli hátteret adnak a regénynek.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/hosszu-azut.html

2017-10-03 09:47:16
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Tegnap reggel még azt hittem, a családom úgy tökéletes, ahogy van, és anya sosem hazudna nekem vagy apának. Tévedtem. Néha elég huszonnégy óra, hogy összeomoljon egy egész életnyi illúzió....
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ