Belgravia - Holdpont ajánlója
(kiadvány: Belgravia)

Sophia Trenchard nem származik előkelő családból, apja kereskedő, aki bár törekszik arra, hogy befogadja az arisztokrácia, valójában mégis kívülálló marad. Bellasis vicomte, akibe Sophia beleszeret, nem veheti őt feleségül, a családja nem engedné, és talán ő sem akar rangon aluli házasságot kötni. A háború azonban megváltoztatja a dolgokat, a halál közelsége talán felülírja a társadalmi szabályokat.

Egy utolsó bált tartanak a waterloo-i csata estéjén, amelyre Bellasis vicomte közbenjárására a Trenchard családot is meghívják, azután a férfiak harcba mennek és a vicomte meghal. Sophia és Bellasis vicomte titokban házasságot kötött egymással, de mivel az arisztokrata férfi meghalt, nem derül ki, hogy a házasság törvényes-e vagy sem. Sophia gyereket vár tőle, végig abban a hitben, hogy szerelme becsapta, álházasságot kötött vele, hogy megkapja őt. Sophia a szülésbe belehal. A gyereket örökbe adják, hogy ne vesszen el a lány jó híre, nem derülhet ki a gyerek léte, mert ez örökre tönkretenné az emlékét és a családját is.

25 évvel később a gyerek már felnőtt és a titok elkezd kiderülni. A két család, a fiatalok szülei ellentétes oldalon állnak. Egy férfire nem vet rossz fényt, ha törvénytelen gyereke születik, de egy lány egész családját megbélyegzik emiatt. Így Sophia szülei nem akarják, hogy kiderüljön a titok, míg a Bellasis család nem bánná, ha lenne egy örököse elhunyt fiuk után.  

A regény nem a romantikus szálat tartja előtérben, bár abban is van részünk, inkább a korabeli társadalmi viszonyokra és az ebből fakadó intrikákra, helyezkedésekre fókuszál. A szövevényes társadalmi viszonyok minden rétegét bemutatja az író, mint az érzékeny rangbeli különbségeket: egy kereskedővel szóba sem igen áll az úri társaság. A nők és a férfiak közti egyenlőtlenségeket, mi mindent nem tehet meg egy nő, amit egy férfi igen. Ugyanakkor betekintést nyerünk a szolgák világába is, ahol ugyanúgy folynak az intrikák, mint máshol, de itt még a megélhetés is tét, és az is rangbeli különbséget jelent, hogy milyen rangú családnál szolgál az ember.

Míg a titokra fény derül, és még olyan dolgokra is, amit senki sem sejtett, sok cselszövést, fondorlatot követhetünk figyelemmel. Átélhetjük a korabeli világot, drukkolhatunk a szimpatikusabb szereplőknek és azért, hogy kiderüljön az igazság.

A Belgravia a Downton Abbey szerzőjének új könyve!

http://holdpont.hu/2017/10/cs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k/content/julian-fellowes-belgravia

2017-10-09 13:21:08
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ