Az új élet völgye - Holdpont magazin

Kalandos regény, mely Amerika első telepeseinek világába és küzdelmeibe vezet be bennünket.

Sophia elkényeztetett fiatal nő, aki Angliában él, nemesi felmenőkkel és nagy vagyonnal néz első báli szezonja elé. De másoktól eltérően nem akar férjhez menni, húzza az időt, senki nem elég jó neki. Így viszont édesapja halálakor egyedül néz szembe azzal, hogy elveszíti örökségét, egyedül egy virginiai farm marad rá, amelynek terméséből talán mégis húzhat akkora hasznot, hogy talpon maradjon. Ehhez viszont el kell utaznia a farmra, ami a 18. század végén nem egyszerű egy egyedülálló nőnek.

A véletlen útjába sodorja Henrit, aki olasz táncmesternek kiadva magát a franciák részére kémkedik. Ketten indulnak útnak a távoli farm felé egy veszélyes vidéken, ahol rabszolgák és rabszolgatartók, fehérek és indiánok ellentéte feszül, lakatlan, vad vidékeken kell keresztülvágniuk élelem és biztonság nélkül. Mire a farmra érnek, egész eddigi életük megváltozik, valahogy életben kell maradniuk egy civilizálatlan vad világban, és meg kell teremteniük a saját életükhöz szükséges dolgokat a semmiből.

A történet végigvezet minket az amerikai fehér telepesek első időszakán, amikor a fehér emberek behatoltak olyan tájakra, ahol azelőtt az indiánok éltek, így hosszú ideig folyamatos fenyegetettségben, ugyanakkor összefonódásban próbálták megteremteni a saját életterüket. Hosszú ideig egybefolyt egymással a két kultúra, indiánok is házasodtak fehérekkel, a regényben sem egyértelmű a határvonal, van, aki visszatér a törzséhez, indiánok által elrabolt gyerekek indiánként élnek tovább. Eközben a rabszolgatartás szörnyűségei is jelen vannak, miközben a felszabadított rabszolgák is egyenértékűvé válnak a fehér telepesekkel, ha módot kapnak rá.

A regény inkább elbeszélő jellegű, leírásokból tudjuk meg az események nagy részét, így azoknak, akik a párbeszédeket jobban szeretik, kezdetben nehezebb olvasmány. De ahogy haladunk előre, magával ragad minket ennek az időszaknak a története, a sokféle kultúra, az életért való küzdelem, a „jó és a rossz” emberek kavalkádja, hiszen az életért való küzdelemben még élesebben kiderül, hogy ki jó és rossz. A személyes tragédiák, sorsok is megjelennek és átélhetőek, miközben az egész korszakról teljes képet kapva feledkezünk bele ebbe a világba. Érdekes, ahogy az első telepesektől kezdve gyerekeik, unokáik életének alakulását követjük, hogy milyen sokféle, előre elképzelhetetlen módon tudnak alakulni életek.

http://holdpont.hu/2017/10/cs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k/content/helen-bryan-az-%C3%BAj-%C3%A9let-v%C3%B6lgye

2017-10-26 12:03:27
Fordította: Tolvaj Zoltán
,,Madridban nemigen ölik egymást az emberek" - Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét...
Fordította: Frei-Kovács Judit
Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetelen, befejező kötete.
Fordította: Pejkov Boján
Van, hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet... Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ