Éjféli szállítmány - Holdpont

Jack Reacher megint úton van, és ha leszáll a buszról, akkor mindig talál egy megoldandó problémát. Az Éjféli szállítmány elgondolkodtatóbb, mint a többi rész, de itt sincs akcióból és nyomozásból hiány. Könyvajánló.

A történet ott folytatódik, ahol a Néma város befejeződött, néhány nap kihagyással és egy rossz hírrel: míg Reacher kimegy kávéért, addig Michelle Chang, inkább úgy dönt, hogy lelép és éli az életét Jack nélkül. Reachert otthagyja az a nő, akivel talán tudna együtt élni, de Michelle üzenete az igazságot tartalmazza, jobb mind a kettőjüknek, ha nem élnek együtt, na meg az olvasónak is, mert akkor vége lenne a Reacher regényfolyamnak.

Reacher így nem is tehet mást, megy a buszállomásra és megveszi a jegyet a leghamarabb induló buszra. Az út hosszú, a busz pedig sűrűn meg szokott állni pihenőre és Reacher ilyenkor le szokott szállni róla és körbenézni a megállóban. Most is ez történik, Reacher nézelődik és a zálogház kirakatában megpillant egy női gyűrűt, a West Point Katonai Akadémia diplomagyűrűjét. Mivel Reacher is oda járt, tudja, hogy nem egyszerű munka megszerezni ezt a gyűrűt, ha valakinek van ilyen, akkor nagyon büszke magára, hogy neki sikerült elvégeznie a testet és lelket is megviselő kiképzést. Egy ilyen ember nem akar csak úgy megválni a gyűrűjétől, ezért Reacher talán csak bajtársiasságból, de megveszi a gyűrűt és elkezdődik a nyomozás és kutatás a tulajdonosa iránt.

A könyv érdekessége, hogy szinte a semmiből kell felkutatnia valakit, akinek csak a monogramját ismeri, a katonaság nem mond, nem nagyon mondhat nevet, a zálogárus még kevésbé akar nevet mondani, de Reacher kérlelhetetlen és a fizikai adottságai mellett éppen a saját maga által felállított erkölcsi kódex az, ami segíthet. Nincs olyan, hogy nem, Reacher nem fogadja el a nemleges válaszokat, valamilyen módon mindig kiszedi, még a legkeményebb ellenfélből is, hogy merre kell tovább haladnia, még az sem gond, ha többen vannak vele szemben és egyszerre támadnak. Reachert a katonaságnál felkészítették a közelharcra és képes is használni az ott megtanultakat, ráadásul nem köti semmilyen jogi szabály, csak az, hogy magának megfeleljen, és ha kell, akkor törnek a csontok, ha kell, akkor a törvényekkel is szembe megy, mert igazságot akar szolgáltatni.

Az érzelmi szál nagyon fontos ebben a részben, mi vezethet egy többszörösen kitüntetett katonát arra, hogy megszabaduljon a diplomagyűrűjétől, amit nagy becsben tartott. Vajon már nem él, vagy bajban van. Milyen bajban lehet, mi lehet az, ami miatt eltűnt a föld színéről, még az ikertestvérével sem akar találkozni. Mert ebben a részben sem dolgozik teljesen egyedül Reacher, ugyanis hamar belebotlik egy volt FBI ügynökbe, aki már magánnyomozóként dolgozik, akit egy gyönyörű és gazdag nő fogadott fel, hogy az ikertestvérét megtalálja. A közös nyomozás összehozza a feleket és Rapid City után már hárman keresik az eltűnt nőt Wyomingban, ahol gyermekkorát töltötte, vagyis jól ismeri a környéket.

Ráadásul Wyoming vadonja nem arról híres, hogy lépten nyomon emberbe botlasz, ha kilépsz a házad ajtaján. Óriási területek, kies, kemény farmok, a háttérben a Sziklás-hegységgel. A terület egyértelműen meghatározza a nyomozás módszereit, nem lehet csak ajtóstul berontani a házba, kutatni, gondolkodni kell. De a környék jól mutatja Reacher lelkét is, el tudná képzelni magát itt, nem csoda, hogy az eltűnt nő, ha még él, akkor itt bujkál.

A könyv egy nagy társadalmi témát boncolgat, valamint betekintést kapunk a katonaság íratlan szabályaiba, ami annyira beleívódott már Reacherbe is, hogy képes egy gyűrű miatt az életét is kockáztatni.

Lee Child 22. Reacher könyve is a letehetetlen kategóriába tartozik, aki szerette a többi könyvét, neki az Éjféli szállítmány is tetszeni fog és alig várja, hogy kiderüljön, miért is ez a könyv címe.

http://holdpont.hu/2018/03/h%C3%A9tf%C5%91/content/lee-child-%C3%A9jf%C3%A9li-sz%C3%A1ll%C3%ADtm%C3%A1ny

2018-03-19 10:35:12
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ