Senki földje - Gabó olvas
(kiadvány: Senki földje)

Kissé félve kezdtem bele John Puller új történetébe, de nem lett csalódás. Az első találkozás Puller karakterével jó olvasási élmény marad. A főhős valóban ízig-vérig katona, aki mindent elkövet, hogy megoldja ezt a lehetetlennek tűnő, családi küldetést. Nem kisebb feladatra vállalkozik, mint édesapja becsületének megmentésére, valamint a harminc évvel ezelőtt eltűnt édesanya és feleség nyomainak felkutatására. Ugyanis érkezik egy levél az egykori szomszédasszonytól, miszerint Puller apja ölte meg a nyom nélkül eltűnt asszonyt. A bökkenő, hogy az apa nem is volt az országban a történtek idején. Vagy mégis?


Az idős katona már beteg, Puller és testvére összefognak apjukért, és a régi családi dráma kibogozásába kezdenek. Ami persze nem várt katonai titkokba is ütközik. Két férfi és a harminc éven át eltemetett sötét múlt áll a történet középpontjában. Másik főhősünk Paul, akiről sokáig alig tudunk valamit. Azonban ez a titok sokkolóbb róla, mint várná a kedves olvasó. Vele indul a regény, amint éppen hosszú börtönbüntetéséből szabadul. Különleges figura, jó karakter. Nekem már-már jobban tetszett, mint Puller alakja. Érezhető, hogy a szerző apja a haditengerészetnél szolgált. Remekül jeleníti meg ezt a katonai közeget és annak szereplőit, ami elképesztően hitelessé teszi a regény cselekményét. A titokzatos katonai kísérletek, a helyszín misztikuma, valósághű karakterek jellemzik a cselekményt.


David Baldacci igazi akcióthrillere meglepően sok érzelmi szálat is mozgat. Ez drámai mélységet ad a történéseknek. A két fiú anya nélkül nőtt fel. Visszaemlékezéseik a múltra, különösen az édesanya alakja intenzíven jelenik meg, holott az ő nyomait keressük. Pontos és részletes bemutatása miatt meglepően hangsúlyos az anyai jelenlét. Bepillanthatunk egy katonacsalád életébe, képet kapunk a két szülő viszonyáról. Tetszett a családi kapcsolatok boncolgatása.


A történet tudományos fikciós vonala is erős és fontos eleme a regénynek. Akciódús és elgondolkodtatóan meghökkentő fordulatok váltják egymást. Puller egy katonai nyomozó, tényleg a testvére is lehetne Jack Reacher-nek, aki szintén katonai rendész. Elég sok közös vonásuk akad, de nálam a Puller vs. Reacher összecsapásból Reacher nyert. Ízlések és pofonok, ugye, de nálam Lee Child és Reacher maradt a nyerőbb. Valóban tetszett Puller története is, és a többi szereplő alakja, az események sodró dinamikája. Azt kaptam amit vártam: egy kellően csavaros, izgalmas regényt, ami az utolsó oldalakig tartogatott meglepetéseket.

Baldacci jó karaktereket formál, remek történetet vetett papírra. Akad benne szórakoztató rész is, izgalmas és végig feszült a történet. Mire fény derül egy harmincéves, szuper titkos katona kísérlet hátterére, sokan esnek áldozatul ennek a titoknak. Néhányan pedig jól meggazdagodnak, ahogy az lenni szokott. Pénz és politika, mocskos hatalmi harcok és személyes, önző érdekek ütköznek. Persze az anya sorsára is fény derül.

Puller szinte senkiben nem bízhat, csak önmagadban. Paul Rogers alakja karizmatikusabb, emberibb volt számomra. Pedig ő valóban nem akárki, vagy akármi? Ha nem is a helyi Terminátor, de szinte mégis az. Tudom, hogy ez csak egy regény, ahol bármi megtörténhet. Mégis, elég valóság-közeli az ő létezése. Erről nem is írok többet, olvasás közben kiderül az ő létezésének titka is. Miért olyan természetellenesen erős, mi történt az érzelmeivel, miért akar visszatérni abba a városba, ahol előtte sokáig élt. Kit és miért akar minden áron felkutatni? Ahogy az sem véletlen, hogy Pullerrel összeakadnak, egymást jól kiegészítve. Egyébként Puller karaktere egyre többször mutatja meg emberi oldalát is a kemény katonáé mellett.


Izgalmas, fordulatos, nagyon jól olvasható, ahogy azt már megszoktuk Baldaccitól. Érdemes a többi kötetet is elolvasni, mert minden egyes történetre jellemzőek ezek. Ez is egy nagyon jó, szórakoztatóan izgalmas történet, a szerző rajongóinak. Kíváncsian várom a következő részt.

A teljes recenzió itt olvasható

2018-05-03 13:50:47
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ