Az elveszett tárgyak őrzője - Holdpont

Az írónő, aki maga is nagy gyűjtögető, varázslatos és szívhez szóló mesét tár elénk a sok apróságról, amiket lépten-nyomon elhagyunk, és amik mégis jelentőséggel bírnak.

Minden tárgynak megvan a maga története, még az elveszetteknek is, sőt talán azoknak leginkább.

Anthony író, de nem ez az érdekes igazán benne, hanem az, hogy megszállottan gyűjti az elveszett tárgyakat. Bármit talál, gondosan elteszi, és feljegyzi, hol találta és mikor. Nem sejti, kié lehetett és mi a jelentősége, de biztos benne, hogy történetük van. Nem véletlen: ő maga is elvesztett egy nagyon fontos tárgyat, ami az utolsó emléke volt a menyasszonyától. Úgy érzi, ha megtalálja a talált dolgok tulajdonosait, talán valamikor ő is rátalál arra, amit negyven évvel ezelőtt elveszített és ezáltal lélekben újra egyek lehetnek.

Mellékeveredik ebben társnak Laura, aki bár nem ért semmit az egészből, mégis jól érzi magát az író körüli légkörben, miközben saját életét próbálja megoldani. Napsugár, a „dán szindrómás” lány talán többet érez a lényegből, mint ők, valamiképpen érzékeli a tárgyakhoz kötődő emberek sorsát, érzéseit.

Ahogyan a történet, úgy a szereplői is kicsit elvarázsoltak, mintha nem a való világban élnének. Különös véletlenek, vagy talán nem is véletlenek sorjáznak meseszerűen, amik azt közvetítik felénk, hogy talán érdemes a tények, tárgyak mögé nézni, meglátni a lényeget. Mindennek jelentősége van, sokszor nem a gondolkodás, hanem az érzéseinkre hagyatkozás vezet el minket a megoldáshoz. Az elveszett tárgyak mind egy-egy ember személyes történetéhez, sorsához fűződnek, és sokszor ezek a sorsok úgy fonódnak össze, hogy a legkülönlegesebb módon segítenek egymásnak.

A történet ráébreszt bennünket arra, hogy ami kívülről lényegtelennek tűnik, akár egy tárgy, akár egy ismeretlen ember, annak is lényege van valaki számára. Ha a felszín mögé látunk, közelebb kerülhetünk a többi emberen keresztül akár magunkhoz is, rájöhetünk, hogy valahol mind kapcsolatban állunk egymással, senki sem független a többiektől. Talán nem is az a fontos, amit annak tartunk, és sokszor nem is az az igazán okos, aki értelmileg az, hanem, aki bízik a szívében, az érzéseiben, így a másokét is jobban felfogja és megérti.

Ruth Hogan sok nehézségen ment keresztül míg író lett. Sokáig bezárkózott, visszavonult életet élt egy autóbalesetnek, majd a ráknak köszönhetően, de végül az írói sikerei hatására muszáj volt kimerészkednie újra a világba.

http://holdpont.hu/2018/05/kedd/content/ruth-hogan-az-elveszett-t%C3%A1rgyak-%C5%91rz%C5%91je

2018-05-30 12:45:49
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ