Belgravia - Könyvgardrób
(kiadvány: Belgravia)
Mindig is szerettem az olyan történeteket – legyen az regény, film vagy sorozat – ami az 1800-as illetve 1900-as években játszódnak. A Downton Abbey című sorozat is ebbe a kategóriába tartozik, így nem meglepetés, hogy ez is magával rántott, és mondjuk úgy, hogy a sorozat függőjévé váltam. Most viszont nem erről szeretnék ódákat zengeni, hanem a Belgravia című könyvről. Hogy ehhez hogy kapcsolódik a Downton Abbey? A szoros összefüggés e kettő között az író személye: Julian Fellowes.
A regény tehát így került a kezeim közé, nagy elvárásokkal álltam neki az olvasáshoz. A könyv hozta azt a színvonalat, ami az írótól „elvárt” volt.

DSC_0274

A történet 1815. június 15-én kezdődik, a waterlooi csata előtt. Ezen a napon ad ugyanis Richmond hercegnője egy bált, ahova a Trenchard család is hivatalos. A bonyodalmak eredete tehát erre az estélyre vezethetőek vissza, mindezeken belül Sophia Trenchard személyére. A regény további cselekménye viszont a bál után huszonöt évvel folytatódik. A Trenchard és a Brockenhurst családot egy titok fűzi össze, amit az egyik fél legszívesebben elfelejteni, a másik viszont napvilágra hozna.
Ami nagyon tetszett a regényben, hogy a történetet több szemszögből ismerhettük meg. Ezzel a megoldással sikerült a könyvnek végig fönt tartani az érdeklődésemet, és ezzel tudott egy feszültséget is kialakítani. Az utóbbi a legvégén csúcsosodott ki, amikor már minden szál összefut, és az olvasó mindegyikre szeretne ugyan olyan figyelmet szentelni.

DSC_0272

Mindegyik szereplő hozzáadott egy plusz információt a cselekményhez. Az író önmagához hűen ebbe a regényébe is belecsempészett olyan részeket, amikor egy-egy komornyik vagy szobalány nézőpontját ismerjük meg. Ezek is színesítették a történetet.
A cselekményt egy titok fűzi össze, ezzel viszont az olvasó már a legelején megismerkedik, számára nem lesz rejtély. Viszont a regény olvasását az tette különlegessé, hogy a szereplők hogyan jönnek rá a titok nyitjára, és ez hogyan befolyásolja az életüket.

DSC_0275

Hiteles korrajz és egy remek történet tárul az olvasók elé. Tökéletes nyárindító olvasmány lehet azok számára, akik részt szeretnének venni egy időutazásban, betekintést szeretnének nyerni az 1841-es évekbe.
Az ekkori divatra a fűző, a földig érő ruhák, napernyők, legyezők jellemzőek. Sajnos ennek megfelelően nem tudtam felöltözni, viszont olyan képekre bukkantam, amik az 1840-es évek stílusát mutatják be.

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/belgravia

2018-06-21 13:55:35
Fordította: Frei-Kovács Judit
Egy alattomos kényszerházasság... Az ambiciózus és ravasz Gideon Hawthorne az egész életét annak szentelte, hogy felküzdje magát a legnagyobb nyomorból. Az elmúlt tíz évben Windemere herceg...
Fordította: Szabó István
Azt mondta, hazaért. Miért hazudott? A fontos évzáró vizsga terhe alól felszabaduló kamaszok végre lazíthatnak, és megünnepelhetik az iskola végét. Andy és Laura is elengedi a fiát, Connort...
Borneó mindenkinek azt adja meg, amire szüksége van. De ez nem mindig az, amit keres. Veronikát néhány nap választja el attól, hogy beteljesüljön az álma, és egyetemi tanár legyen. A fekete...
Fordította: Szigeti Judit
Nyolc hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás. Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fadobozt, benne egy fonállal, amely...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ