A sértett ember a legveszélyesebb ellenség
(kiadvány: Hazugságok)
Rettenetesen nagy közhely, de igaz: megesik, hogy egy apró döntés az egész életünket romba döntheti. Erről valószínűleg a Hazugságok című regény főszereplője is tudna mesélni. A Londonban játszódó lélektani thriller a korábban újságíróként dolgozó T. M. Logan első regénye, melyet az Amazonon több mint 300 ezren vásároltak meg 2017-ben. A kötet augusztus végén jelent meg magyar nyelven a General Press kiadónál.

A történet főszereplője a tanárként dolgozó Joe Lynch, aki kisfiával hazafelé tartva megpillantja felesége, Mel kocsiját a dugóban. Mivel meg szeretnék lepni, követik a nőt. Szemtanúi lesznek, ahogy Mel és a család egyik barátja, Ben Delane egy szálloda halljában veszekednek. Később Joe a szálloda mélygarázsában számon kéri a férfit a történtekről, majd dulakodni kezdenek, melynek során Ben megsérül. Joe-nak haza kell sietnie, mert fia asztmás rohamot kap, ám mire visszatér a helyszínre, Ben már nincs ott. Később kiderül, hogy Ben és Mel egy ideje viszonyt folytat egymással. A férfi továbbra sem kerül elő, a rendőrség gyanúja pedig Joe-ra terelődik, mint megcsalt férjre, aki a megölhette felesége szeretőjét. Joe csak akkor tudja tisztázni magát, ha Ben előkerül, ám egyre több bizonyíték kerül elő, ami az ő bűnösségét bizonyítja, ráadásul valaki rejtélyes, fenyegető üzenetekkel bombázza a főszereplőt. A Hazugságok egyes szám első személyben meséli el, hogy miként kerül a szakadék szélére Joe Lynch házassága, majd szép lassan az egész élete. A regény első néhány oldalán egy családi dráma bontakozik ki, éveken át tartó hazugságok lepleződnek le, majd a történet feszült thrillerbe csap át, amikor kiderül, hogy főszereplőnket valaki mindenáron tönkre szeretné tenni. Adva van tehát egy főhős, akiért izgulhat az olvasó, egy gyerek, akit sajnálhat, és ott van a feleség, Mel, a konfliktus egyik forrása, akiről nem tudni, mikor mond igazat és mikor nem. Megfigyelhetjük Joe Lynch karakterfejlődését is: a sztori elején egy törvénytisztelő, kicsit naiv tanárt ismerünk meg, aki nehezen néz szembe saját középszerűségével, ám ahogy bonyolódik a helyzet, egyre inkább a saját kezébe veszi a sorsát. T. M. Logan filmszerűen ír, képes végig fenntartani a feszültséget. A krimiknél, thrillereknél gyakran előfordul, hogy oda-vissza ugrálunk az időben és hosszabb visszaemlékezések szakítják meg a történetet, ami sokszor zavaró és nem is feltétlenül indokolt, a Hazugságok szerzője azonban szerencsére maradt a lineáris narratívánál, így könnyű követni a történet alakulását. Véletlenül sem szeretnék spoilerezni, de annyit elárulhatok, hogy a regény végén van egy hatalmas csavar, ami akkorát üt, mint Mike Tyson fénykorában .  Akinek elnyerte a tetszését a Hazugságok, az kezdhet reménykedni, T. M. Logan ugyanis idén előrukkolt még egy kötettel „29 Seconds” címmel, mely könnyen lehet, hogy szintén megjelenik majd magyarul is.

A teljes recenzió itt olvasható

2018-09-11 09:45:05
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ