Kirké - Gabó olvas
(kiadvány: Kirké)

Mindig nagyra értékeltem a görög mítoszokat, anno tizenévesen a Görög regék és mondák a kedvenc könyveim egyike volt. Többször elolvastam élvezettel merültem el ebbe a mesevilágba. Sok szép és izgalmas emléket idézett meg bennem a könyv. Odüsszeusz történetét is még fekete-fehérben, a híressé vált tv-sorozatban láttam először. Ezeket a képeket mind előhívta bennem ez a regény.Madeline Miller számomra új felfedezés, aki mesterien szövi a mesét. Kirké élete elevenedik meg az olvasó előtt, ahol számomra az egyik legmeglepőbb dolog, hogy aki picit is ismeri a görög mitológiák szövevényes történeteit, alakjait, vagy az Odüsszeuszt olvasta, azt is sikeresen elvarázsolja ez a regény.


Kirké ragyogó és élettel teli alakja jut főszerephez, az ő szemszögéből bontakozik ki a történet. Minden apa-lány kapcsolatban vannak döccenők ez elkerülhetetlen az életben is. Ez esetben az apa maga Héliosz a Napisten, anyja egy tengeri nimfa Perse. Az ő lányuk Kirké, aki kissé furcsa gyermek, hiszen a halandók világa érdekli. Miller finoman buja újragondolásában a történet néhol meghökkentően eredeti és váratlan fordulatokban bővelkedik. Az istennő történetének merész és epikus meséje viszi az olvasó képzeletét. A regénynek az egyik legfőbb erőssége, hogy sokszor előre tudjuk és ismerjük az eseményeket, mégis leköti a figyelmet.


Mellettük természetesen megelevenedik az ókori Görögország isteneinek kara, Zeusz nélkül tán nincs is görög mitosz, de itt van Poszidón, Hermész és Prométeusz, Demeter vagy Hádész az alvilág ura. Mellettük nimfák és egzotikus alakok népesítik be a sztorit. Mindehhez élő, eleven, színes-szagos, látványos a háttér. Lélegzetelállító regény, Miller a humort sem felejti ki, erőteljes képekkel és érzelem gazdagon mesél. A történet meggyőző és elragadóan színes fantáziáról tesz tanúbizonyságot. Jól felépített, ötletes regény.

Tetszett, a Minotaurusz legendája, háttere. A története röviden: a Minotaurosznak Kirké húga, Kréta királynője az anyja. Éppen ilyen jó és alapos volt az Odüsszeusz elemeinek felbukkanása. A közöttük szövődő románc gyümölcse is fontos szerephez jut. A férfi alakok is erős jelenléttel bírnak. Kirké erős akaratú, öntörvényű nimfa volt, nem véletlen, hogy alakja számtalan formában felbukkan nem csak irodalmi alkotásokban. A varázstudománya már-már a boszorkányság határait súrolja. Száműzetésének története, vadállatokkal körbe vett egzotikus élete a szigetén misztikus utazásra viszi a mitológia és a varázslat világába az olvasót. Érdekes az is, hogy a tigrisek akkoriban őshonosak voltak Görögországban. Meglepően szerethető és jelentős volt Télemakhosz alakja is.Igényes és szórakoztató kalandok sora, bűbájos varázslattal. Azért az is kiderül: az istenek is nagyon emberiek tudnak lenni: éppen úgy tudnak családon belül is szeretni vagy gyűlölni, ármánykodni, gyarlóak és gonoszak, ha kell képesek a bűnbánatra is. Ezek után keresni fogom az írónő előző sikerkönyvét az Akhilleusz dalát is. Madeline Miller határozottan jó író, aki az istennő életének történetét merészen újragondolta, miközben hű marad az eredeti mitológiához.

Egy figyelemre méltó, erős nőt ismerhetünk meg Kirké alakjában, aki a férfiak uralta világban is megállja helyét. Látványos és mozgalmas olvasási élmény volt. Aki szereti a görög mítoszokat, érdekli az antik világ titkai vagy az isteni varázslat nem fog csalódni! A regény A Goodreads Choice Awards 2018-as győztese fantasy kategóriában!

A teljes recenzió itt olvasható

2019-02-18 12:03:15
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ