Fej vagy írás - Gabó olvas
(kiadvány: Fej vagy írás)
Jeffrey Archer: Fej vagy írás                                                                    

"Az ellenségem ellensége a barátom " 

Jeffrey Archer az egyik legismertebb angol regényíró. Igazi nagy mesélő, ahogy ezt talán legnépszerűbb sorozata is bizonyítja. A Clifton krónikák hét kötetben bő száz év eseményeit mutatja be két család sorosán keresztül. Nem csak fordulatos és izgalmas, de történelmi és számtalan kulturális háttere miatt végig pergő és szórakoztató olvasmány. Ezt a népszerűséget elhozó 1979-ben megjelent kötetéről a Párbajról is elmondhatjuk. Néhány fontosabb cím az életműből: Kettős mérce, A dicsőség ösvényein, A szerencse fiai vagy a Tökéletes másolat, Tolvajbecsület, Becsületbeli ügy. Nevéhez több novelláskötet is fűződik.

A Fej vagy írás története fikció, mégis rengeteg valós történelmi, kulturális vonatkozása van, ami hihetőbbé teszi a mesét. Emberi sorosok, ármány és szerelem, pénz és hatalom örök harca adja az alapokat. A jól bevált történetvezetést most egészen újszerűen viszi végig. 1968-ban, Leningrádból indulunk hőseinkkel, akik a KGB elől menekülve életük sorsdöntő dilemmája elé néznek: Alekszandr egy érme feldobásával dönti el, New York vagy London legyen az úti céljuk? Archer egy merész húzással mindkét változatot megírja, párhuzamosan futtatva a történetet. Két különálló történetet olvashatunk egymás mellett, ugyanazokkal a szereplőkkel. Alex és Szása ugyanazon személy, ami néha zavaró lehet az olvasónak. Különösen, aki nem kedveli a térben és időben való ugrálásokat. Nekem valahogy az angol változat jobban tetszett egy picit. Követjük Alexandert és Elenát, amikor életük kibontakozik az államokban, majd Szását-t és anyját Nagy-Britanniában. Bár vannak hasonlóságok, hogy mi történik velük, de jelentős különbségek is akadnak.
Bő harminc év eseményeit követhetjük nyomon.


A regény sodró, fordulatos, az erős kezdés rögtön beszippantja az olvasót. A két kamaszfiú gondolatai és a politikai háttér izgalmas hátteret ad. Nem csupán a személyes szabadságról, de a gondolat szabadsága is tét. Karpenko kiemelkedő tehetségű tanuló, Vlagyimír pedig egy sunyi alak. A két kamasz életcélja és gondolkodása erősen eltér. A két szálon futó történet izgalmakban és meglepő fordulatokban gazdag, Archer mesterien szövi a szálakat. A történelmi képek és a világ változásai tökéletes hangulatot adnak. Több valós szereplő is megjelenik a történésekben. Jeffrey Archer mozgalmas és monumentális családregényt ad olvasóinak. Pontosan megrajzolt karakterei, váratlan és fordulatos cselekményszövése számtalan izgalmas pillanatot ad.

A regény végig kíséri a szereplők életével a huszadik század végét. Persze az olvasónak lehetnek "deja vu" érzései bizonyos részeknél.
Az angol arisztokrácia szokásai, gondolkodásmódja mellett megjelenik a sorokban a titkos szervezetek élete, felépítése és működése mellett a színházi-művészeti produkciók vagy a technikai újdonságok is. Jellemzően a Tökéletes másolat hangulata egy elképesztő festmény hamisítással épül be és kap hangsúlyos szerepet. Alekszander és anyja sorsa dicső felemelkedésük meghökkentő véget ér mind a két változatban. Az utolsó lapokon derül ki, ki is az egykori gyerekkori jó barát, Vlagyimír. Ez a végső csavar, amely megdöbbent minden olvasót. Talán, aki picit járatos a politikában, nem fog annyira meghökkenni, viszont kétségtelenül remek lezárást ad a regénynek.
Összefoglalva stílusos, szellemes és szórakoztató a regény, ahogyan Lord Archertől megszokhattuk.

Jeffrey Archer: 1940. április 15-én Londonban született
Lord Archer-t híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes.
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára. Több novelláskötetnek is szerzője (S ezen áll egy mese, Egy tegez nyílvessző, Tucatnyi félrevezetés). 
 
2019-07-08 08:00:18
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ