Lee Child: Csak egy lövés - Gabó olvas
(kiadvány: Csak egy lövés)

Csak egy lövés

Lee Child: Csak egy lövés
(Jack Reacher 9.)                                                                        
"Jack Reacher vagyok – mutatkozott be. A nő rámeredt. – Maga viccel. Tényleg az? 
Reacher bólintott. – Az voltam, az is maradok."

Újabb pörgős, a szokottnál is ötletesebb, mozgalmas Jack Reacher-krimi. Talán nem véletlen, hogy éppen ez a történet került először mozivászonra 2014-ben. Nagy előnye a könyvnek, hogy a film után is letehetetlen, élvezetes olvasmány. Nem árt tudni, hogy Reacher ugyan egykori katonai nyomozó, ez azonban most inkább krimi semmint katonai történet. 
Reacher tényleg az egyik legjobb. Hősünk ezúttal is rengeteg kávét iszik, felmelegít egy régi szerelmet, így még egy kis finom erotika is belefér az életébe, levezetni a nyomozás feszültségeit. 
A regény eseményekben bővelkedik, fordulatokban nem kevésbé! Ütős és alapos, jól kidolgozott a történet, valóban az egyik legjobb Lee Child regény. Ezt bátran kijelenthetem, hiszen minden eddig megjelent azaz az összes könyvét olvastam a szerzőnek. Itt semmi nem az, aminek elsőre látszik. Avagy milyen is az egyértelműen vesztes helyzetből fordítani. A megrendezett véletlen története, lehetne az alcím. A Csak egy lövés egy igazi adrenalin löket, amely többszörösen meglepi az olvasót.Ez az a történet, ami annyira egyszerűnek látszik, hogy az olvasó nem is érti, mit kell ezen nyomozni? Az exkatona John Barr bekattan és egy bevásárlóközpont tetején lövöldözni kezd. Az öt ártatlan áldozat után minden bizonyíték ellene szól, már a 30. oldalra el is kapják, kattan a bilincs a kezén. Persze, ami annyira biztos, arról hamarosan kiderül, koránt sem az! A nyomok túl egyértelműek, azt sejti az olvasó, valami itt nagyon nincs rendben. Barr kizárólag az ügyvéddel áll szóba, és csak annyit kér: „Hozzák ide Jack Reachert!”
James Barr az egykori tengerészgyalogos profi mesterlövész volt. Életében egyszer, tizennégy évvel ezelőtt találkozott Jack Recherrel. Az akkori kuvaiti-ügy azóta a hadsereg sötét foltja, szigorúan titkos anyag.Reachernek kell kibogoznia a mostani rejtélyes ügy szálait. Szerencsére akad néhány segítője is: feltűnik egy volt szerető, aki ma a Pentagon tisztje, fontos szerepet kap az agilis tv-sztárriporternő, és egy talpra esett, fiatal ügyvédnő, akinek a főügyész apja is gyanúba keveredik. Apa-lánya konfliktus is remek, a fokozottan veszélyessé váló ügy mellett ez egy izgalmas keret. A fő szál természetesen a legizgalmasabb. Az eredmény meglepő háttérrel zárul, a szálak egészen magasra, a nyomok pedig Szibériába a Gulagra nyúlnak vissza! Van itt politikai korrupció, piti bűnözők és maffiamódszerek, gyilkosságok és csalás. Reacher a magányos hős és segítői azonban kiderítik az igazságot. 

Az is kiderül miért „csak egy lövés” a cím, amikor ugye öt lövés dörrent! Ki és miért volt az az egy igazi áldozat, amiért az egész összeesküvés zajlott. Kiderül mi az az apró hiba, amin elcsúszott az egész jól felépített eset. Lee Child regényeinek régóta helye van a polcomon, ez pedig az egyik kedvenc történetem a szerzőtől. 

A filmről még annyit: Jack Reacher szerepében Tom Cruise domborít, amit már azért is érdemes megnézni, mert maga Lee Child is feltűnik egy epizódban. Azonban mint általában, a könyv alaposabb, bővebb élményt nyújt. Harmadik kiadásban, igényesen szép borítóval került most újra a boltokba ez a Recher-krimi.
ITT tudod megrendelni ezt a jó kis Recher-krimit! Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award


Eredeti mű: Lee Child: One Shot
Eredeti megjelenés éve: 2005

 https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/csak-egy-loves.html

 

2019-07-30 09:47:55
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Tegnap reggel még azt hittem, a családom úgy tökéletes, ahogy van, és anya sosem hazudna nekem vagy apának. Tévedtem. Néha elég huszonnégy óra, hogy összeomoljon egy egész életnyi illúzió....
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ