Beth O’Leary: Az ágybérlő --- Somogyi András könyvajánlója
(kiadvány: Az ágybérlő)

Ágytársak | Beth O’Leary: Az ágybérlő

Posted on 2019. július 25. csütörtök Szerző: olvassbele.com

0


Somogyi András |

Azt hiszem, a szokásoktól eltérően most kicsit többet kell elmondanom a szóban forgó könyv tartalmából. De úgyis megérthető lesz, miért. Beth O’Leary Angliában játszódó történetének alapötlete igen eredeti és kissé bizarr.

A két huszonsok-éves főszereplő egyike Tiffany (Tiffy) segédszerkesztő egy kis kiadónál. Barátja, Justin megcsalta, ezért szakított vele, és el is költözött tőle. De lakni kell, mégpedig azonnal és olcsón. Az interneten fut bele egy hirdetésbe, amelyben egy nagy hálószobás lakás – és ágy – megosztását ajánlják nappali munkát végző személynek. A lakás Leoné, aki éjszakás szakápoló egy hospice otthonban, így ha közösen használják is a lakást (meg az ágyat) soha nem kell találkozniuk. Leonnak nagyon nagy szüksége van pénzre (a miértje menet közben derül ki), Tiffy nagyon keveset akar költeni, és bár barátai, a sikeres ügyvéd, Gerty meg annak lakótársa, a pszichológus Mo határozottan lebeszélik a lakásmegosztásról egy ismeretlennel, mégis elfogadja az ajánlatot.

A lakótársaknak muszáj kommunikálniuk egymással, először csak olyan elemi dolgokról is, mint a tér megosztása, a holmik elhelyezése – és ez a kommunikáció sokáig csak a hűtőre, és egyéb bútordarabokra ragasztott, rendkívül mókás „post it” cédulákkal zajlik. A szerző ügyesen váltogatja a nézőpontokat: hol Tiffy, hol Leon beszél mindennapi dolgairól, gondjairól, érzelmeiről. Apránként megismerjük egymástól gyökeresen eltérő személyiségüket.

Tiffy beszédes, nyitott, impulzív. Retteg ex-barátjától, mert Justin megsértve attól, hogy elvesztette az irányítást Tiffy felett, állandóan zaklatja. Előbb szelíden, majd egyre durvábban. Leon introvertált, félszeg, nehezen nyílik meg. Ideges és aggódik, mert öccse, Richie fegyveres rablás vádjával börtönbe került, de felületes rendőri munka, kétes hitelességű tanúvallomás alapján. Vagyis vélhetően ártatlan. A fellebbezés költségeit szeretné kitermelni az ágybérlettel.

A két főhős egyetlen közös vonása, hogy mindketten imádják munkájukat. Első találkozásuk véletlen és kissé kompromittáló. Egy eltolt idejű munkanap miatt a fürdőszobában futnak össze, szinte ruhátlanul. Ki nem mondanák, de megtetszenek egymásnak. A jegyzetkommunikáció lassan átvált beszédre is, és erős vonzalom, majd igazi szerelem alakul ki kettejük között. Innentől még a gyakorlatlanabb olvasó is érzi a közelgő finálé és a happy end édes vaníliaillatát.

Eljegyzésre is sor kerül, Tiffy közvetítésével Gerty eléri a valóban ártatlan Richie felmentését. A zaklatásban tízpontos Justin egy különösen durva behatolási kísérlet eredményeként a rendőrség vendégszeretét élvezheti. Minden szép és jó lesz, és éjjel-nappal süt a nap.

Fügedi Tímeát, a könyv fordítóját ismét csak dicsérni tudom, főként a két eltérő személyiség megnyilvánulásainak és a „post it” jegyzeteknek élvezetes magyarításáért. Szeretni való könyvet ajánlhatok tehát, amely vidám is, érzelmes is – szívhez szóló és hangulatjavításra kiválóan alkalmas. (A Cosmopolitan, fiatal nőolvasóira tekintettel, az új Jojo Moyest látta benne.)

Bosszúságot és hiányérzetet kelt viszont, hogy a kiadó egyetlen szóval sem mutatja be a szerzőt, pedig a borítón általában akad ilyesmire hely. Feltúrva az internet bugyrait annyit találtam Beth O’Learyről, hogy angolból diplomázott, vidéken él, naponta felvonatozik londoni munkahelyére, és szereti a pulóvereket. Az ágybérlő történetét a vonaton írta – ez az első könyve. Ez meglepő, mert az írás érett, kiforrott szerzőre vall. A könyv alapötletét saját életének az a szakasza inspirálta, amikor vele lakó orvos barátja állandó éjszakás volt, és így gyakorlatilag sohasem találkoztak.

Beth O’Leary

Beth O’Leary: Az ágybérlő 
General Press Kiadó, Budapest, 2019
454 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2952 Ft,
e-könyv változat 2599 Ft
ISBN 978 963 452 2690

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tiffynek egy olcsó albérletet kell találnia. Méghozzá azonnal. Leon éjszakánként dolgozik, és meglehetősen pénzszűkében van. A barátaik azt gondolják, hogy elment a józan eszük, de ők úgy érzik, megtalálták a tökéletes megoldást: amíg Tiffy dolgozik, a férfié az egyágyas lakás, a fennmaradó időben viszont a nőé.
A helyzetüket tovább bonyolítja egy megszállott expasi, egy követelőző ügyfél, nem beszélve egy igazságtalanul bebörtönzött fivérről, így hamar rá kell jönniük, hogy ha jól akarják érezni magukat az otthonukban, akkor minden szabályt fel kell rúgniuk…

 https://olvassbele.com/2019/07/25/agytarsak-beth-oleary-az-agyberlo/

2019-07-30 09:51:17
Fordította: Kaló Krisztina
Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról Esther, hogy megőrizze az édesapja emlékét, meglehetősen szokatlan vállalkozásba kezd: levélíró műhelyt indít...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Kajsza Krisztina
Öt évvel azután, hogy Meg Magellan elvesztette a férjét és a fiát egy közúti balesetben, a nő végre a kezébe veszi az élete irányítását. Akkor sem esik kétségbe, amikor új állást...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ