Lee Child: Összeesküvés - Gabó olvas
(kiadvány: Összeesküvés)

Összeesküvés

Lee Child: Összeesküvés
(Jack Reacher 17.)                                                                      

Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendőr, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államok útjain. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.Nincs ez másképp a 17. regény esetében sem. A sorozat fokozatosan megújult az elmúlt években, új borítót kapott minden rész. Az egységes kivitelű, igényes borítók jól illenek egymáshoz. Olyan kiváló csemegék vannak még hátra, mint A pók hálójában, a Lángoló sivatag és a Megérte meghalni epizódok. Mindhárom a legerősebb történetek közé tartozik. Az Összeesküvés regényben Reacher újabb oldalát ismerheti meg az olvasó. A történet valóban eredeti, Lee Child összetéveszthetetlen stílusa minden percben leköti az olvasó figyelmét. Egyik legnagyobb erőssége éppen ez: olyan kis egyszerű, semmiségnek tűnő a kiindulás, aztán szépen fokozatosan minden fejre áll. Itt valóban igaz, semmi és senki nem az, aminek elsőre látszik. A mögöttes probléma pedig komoly veszélyekkel jár a világra. 


Az egykori katonai rendőr egyetlen célja ezúttal is: kideríteni az igazságot. A sztori az elején egyszerűnek látszott, aztán még engem is meglepett, hová fut ki a történet. Jah, kérem ez Amerika!
Igazán tetszett, kellően csavaros volt az egyre  feszültebbé váló történet. Olyan trükköket épít be a történetbe a kiváló karakterábrázolások mellé a szerző, ami még nála is ritka.


Lee Child nem aprózza el, rögtön a közepébe csap: egy nebraskai szivattyúállomáson meggyilkolnak egy ügynököt, ám akad egy véletlen szemtanú. 
Reacher szokásához híven stoppol az út mentén, hideg van, számolja az elhaladó kocsikat. Esélyeit erősen csökkenti óriási termete mellett a törött orra, amit egy szigetelőszalaggal rögzített. A kilencvenharmadik autónál szerencséje van, az lefékez, felveszik. A kocsiban két férfi és egy nő ül. Nem, nem Peter, Paul és Mary, ahogy ezt egy rendőr a későbbiekben megállapítja. A zárt térben történő furcsa utazás teszi ki a regény első harmadát. Itt már kiváló karakterábrázolásokat kapunk, Reacher kiváló megfigyelőképessége is működik. Érzi, valami nincs rendben az utasokkal. Érezhetően nő a feszültség, az utasok menekülnek. Körülöttük a végtelen kies amerikai vidék. A nő hallgatása mögött súlyos titok lapul. A regény közepéig nem nagyon lehet tudni ki kivel van, majd egy lazán elegáns epizóddal az egész addigi ügy fejre áll. A macska-egér játék a végsőkig izgalmas és meglepetésekkel teli.


Ez a történet is eredeti, minden percben teljes figyelmet igényel. Sok apró részlet válik a végére hangsúlyossá, néha a valóság egészen váratlan és döbbenetes esetet produkál. A történetben a terrorizmus, az önös érdekek, a bosszú és a pénz áll a háttérben. Lee Child stílusa: Feszült. Tömör. Izgalmas. Szűkszavú. Becsapós. Reacher hozza a szokásos formáját, bár talán most kevesebb a bunyó a történetben, itt az ész és a logika kerül előtérbe. Egy igazi Reacher sztori, gonoszokkal, meglepő csavarokkal, régi sérelmekkel és egy elfeledett katonai raktárral.


Reacher, mint tudjuk, képes elhatárolódni minden emberi szabálytól, járja a maga útját. A segítőnek kapott ügynöknő ebben jó társa. Amikor ugyanis az FBI leállítja a nyomozást, még gyanúsabb lesz minden. Reacher nem hagyja annyiban a történéseket. Fontos lesz most is Reacher rajongása a számok iránt, jó helyzetfelismerése az érdekes összefüggésekre. A csúcs mégis a szemmel történő morzézés volt! A szereplők, és a fordulatok jól kitaláltak, hatásosan működnek. A lelkes olvasó azt kapja amit vár, egy izgalmas és szórakoztató Reacher- krimit, ami leköti a figyelmét. Jól felépített történet, lehet gondolkodni a mögöttes mondanivalón. A végjátékra a földalatti raktárban igazi fergeteges akcióval zárul. Az író egyedi, jellegzetessé lett stílusát már megszerettem, Lee Child jól ír.
Minden krimi rajongónak ajánlom. Engem az elejétől a végéig lekötött.

Lee Child regényét ITT tudod megszerezni!  


Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de 1998 óta New York államban él feleségével.

Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja, amivel megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, több könyvét megfilmesítették, még számtalan díjat nyert. Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. 

Eredeti megjelenés éve: 2012

 https://gaboolvas.blogspot.com/2019/09/osszeeskuves.html

2019-09-05 13:04:57
Fordította: Fügedi Tímea
Amikor Wren rájön, hogy a vőlegénye másba szerelmes, úgy érzi, a meghasadt szíve sosem forr össze többé. Wren azt reméli, hogy az apja és a mostohaanyja indianai farmján töltött nyár majd...
Fordította: Tóth Bálint Péter
A szerelem istene végre méltó ellenfelére talált? Pszükhé, a mükénéi királylány születésekor vészterhes jóslatot kap: majdan legyőzi azt a rémet, amelytől még az istenek is tartanak....
Fordította: Kajsza Krisztina
Nincs holttest? Nincs nyom? Bűntény sincs? Ez a vasárnap is ugyanolyan, mint a többi. Niall és Eden kirándulni megy, hosszan kocsikázik a környéken, és hazafelé megáll a helyi szupermarketnél....
Fordította: Gieler Gyöngyi
A Padavano nővérek nem csupán testvérek, hanem egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat....
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ