Ki örökölje a hatalmas vagyont? – Julian Fellowes regénye szerethető karakterekkel
(kiadvány: Tökéletlen múlt)
A KulturCafe recenziója Julian Fellowes, a nagysikerű Downton Abbey írójának új könyvéről:

Fellowes mulatságos, mert nagyon figyelmes, előnyös helyzetű, írástudó és kommunikatív. Úgy állítja össze a szavakat, hogy elmosolyodjunk és elismerjük, hogy nagyrészt igazak, ha nem is teljesen. A társadalom egy olyan osztályáról ír, amelyet a legtöbben soha nem ismerünk személyesen: a gazdagokról, a híresekről, a titulusokról. Bár lehet, hogy nem törekszünk arra az életre, amit ezek az emberek elviselnek, van valami alapvetően érdekes abban az életben, amely a legtöbbünk által élvezett unalmas korlátok szokásosabb halmaza nélkül él. Az 528 oldalas regény hazánkban most először olvasható, holott már 2008-ban megjelent Angliában. 

Damian Baxter rendkívül gazdag és haldoklik. Egyedül él egy nagy házban az angliai Surreyben, sofőr, inas, szakács és szobalány vigyáz rá. Csak egy gondja van: az 500 millió fontot meghaladó vagyona, és ki örökölje azt halálakor. A Tökéletlen múlt különleges küldetés története. Damian Baxter tudni szeretné, van-e élő örököse. Amikor harmincas évei végén megházasodott, már meddő volt (a felnőttkori mumpsz következménye), de mi a helyzet a szerencsétlen betegség előtt? Gyermeket nemzett? Azt a feladatot tűzi ki magának (és másoknak is), hogy megtalálja az örökösét.

”Felkeltette a kíváncsiságomat, sőt mi több, megdöbbentett, amikor megtaláltam Damian Baxter levelét a számlák, a köszönőlevelek és a jótékonysági felkérések özönében, amely minden áldott nap elárasztja az íróasztalomat. Csaknem negyven éve nem láttuk egymást, és semmiféle módon nem érintkeztünk a legutolsó találkozásunk óta... De volt egy másik oka is a meglepődésemnek, egy jóval egyszerűbb. Utáltam őt.”

A sikeres író vonakodva, de elvállalja korábbi ellensége, Damian felkérését: a dúsgazdag férfi ugyanis haldoklik, és azt a feladatot adja egykori „barátjának”, hogy találja meg az örökösét, remélve, hogy létezik. A szerző beleveti magát az emlékek labirintusába, és a régi szerelmeket, szeretőket felkeresve felidézi a bulizással, csajozással töltött hatvanas éveket, amikor a két fiatal férfi egymással harcolva szerette volna megtalálni a maga útját az angol arisztokraták idejétmúlt szokásainak és az újabb nemzedék lazább erkölcseinek forgatagában. Igen ám, de a negyven évvel korábbi óriási botrány részletei szintén a felszínre kerülnek.

Julian Fellowes közkedvelt író, színész és filmrendező, és a történetben saját múltja is megmutatkozik, ahogy minden oldalt végiglapozunk.

Tökéletlen múlt egy klasszikus elegáns szatíra, emlékezetes karakterekkel ragyogóan ábrázolva a szereplőket.

2023-02-06 14:55:44
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre...
Fordította: Kaul Éva
,,Minden idők egyik legjobb krimije." NEW YORK TIMES A Scotland Yard felügyelője, Alan Grant éppen a kórházi ágyán lábadozik, és mérhetetlenül unatkozik. Azért, hogy valamivel elfoglalja...
Fordította: Szigeti Judit
Egy szerelemmel és veszteséggel teli élet földrészeken és óceánokon átívelő története. A hét nővér-sorozat felejthetetlen, befejező kötete.
Fordította: Tóth Bálint
Murphy Shepherd munkája abból áll, hogy megtalálja és megmentse azokat, akiket senki más nem tudott - az emberkereskedelem áldozatait. Az a küldetése, hogy segítsen másoknak kiszabadulni a lehetetlen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ